in

10-те най-опасни и страховити мостове в света

Опасни мостове

Мостовете са важни, тъй като ни отвеждат от едно място до друго. Благодарение на тях можем да прекосяваме големи водни басейни лесно и бързо.

Макар мостовете да са гениално изобретение, към тях трябва да се подхожда внимателно. Има много такива съоражения, които не са безопасни и може да се стигне до много неприятни инциденти.

По света има много и най-различни мостове. Някои от тях са емблематични забележителности, които привличат хиляди туристи, но има и такива, по които едва ли бихте минали, ако имате възможността да избирате.

Вижте кои са 10 от най-опасните и страховити мостове по света:

Мостът Royal Gorge в Колорадо

Мостът Royal Gorge

В Колорадо има страхотен увеселителен парк, който обаче се намира в края на моста Royal Gorge. Макар че е популярна туристическа дестинация, този мост определено осигурява много адреналин на хората, които минават по него. Той се извисява на близо 300 метра над река Арканзас и е най-високият висящ мост в САЩ.

Puente de Ojuela в Мексико

Puente de Ojuela
Снимка: Instagram/miguelfelix_v

Мексико също е дом на доста страховит мост. Мостът Ojuela е разположен в мексиканския щат Дуранго. Мостът е завършен през 1898г., а през 1991г. е реновиран и се превръща в туристическа атракция. Разстоянието между пилоните е 315 метра и се използва само от пешеходци. Гледката, която се разкрива от него, е страхотна, но определено минаването по този мост е само за смелчаци.

Висящият мост на ждрелото Каварау в Нова Зеландия

Каварау

Този мост е построен през 1800 г., за да се направи възможно преминаването на река Каварау. Той е с височина около 42 метра и е едно от най-популярните места за скокове с бънджи в света. Всъщност първият комерсиален скок с бънджи е направен именно там.

Висящият мост Трифт в Швейцария

Мост Трифт

Мостът Трифт е един от най-високите и един от най-дългите въжени мостове в света. Намира се на около 3000 метра надморска височина и е дълъг 170 метра. За още по-екстремно изживяване, мостът е широк около метър и се крепи на метални въжета. През 2009 година е направена допълнителна стабилизация, но все още е един от най-страховитете мостове в света.

Въженият мост Carrick-a-Rede в Ирландия

Carrick-A-Rede

Крайбрежието на Ирландия е популярна туристическа атракция, а ако сте от по-екстремните туристи, можете да се разходите по въжения мост Carrick-a-Rede. Той свързва малкия остров Карикареде със сушата и се люлее доста силно от вятъра, защото е на около 30 метра над водата. Несъмнено е опасен, но е изключително красиво.

Висящият мост Хусаини в Пакистан

Хусаини
Снимка: Instagram/milosh9k

В Пакистан има величествени планински вериги, съответно има и доста мостове. Сред тях е и висящият мост Хусаини, който определено е един от най-екстремните, тъй като има ръждясали въжета и наравни дъски. Въпреки това много хора се изкушават да рискуват и минават по него.

Мостът Ай-Петри в Украйна

Мост Ай-Петри

Въпреки че има въже, за което да се закачите, и дъските не са далеч една от друга, все пак ще бъдете на 1200 метра над каньона, когато минавате по моста Ай- Петри. Освен това е в Кримската планинска верига, така че има ужасно силни ветрове.

Мостът Ия Казурабаши в Япония

Мостът Ия Казурабаши

Това специално съоражение е създадено, за да може да се пресича японската река Ия-Гава. Мостът е изграден от лозови пръчки, които се наричат казурабаши, а дървените дъски са доста отдалечени една от друга.

Мостът Ю Бейн в Мианмар

Мостът Ю Бейн

Този мост е много интересен. Изграден е от стволове на дъб. Кметът Ю Бейн спасил части дърво от разглобения дворец и ги реконструирал в този невероятен мост. Построен е през далечната 1850 година и макар че дърветата са доста здрави, няма абсолютно никакъв парапет или предпазни мрежи, което прави преминаването по него доста екстремно.

Виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо

Мийо е виадукт, който пресича долината на река Тарн. Това е пътният мост с най-висок стълб в света- 343 метра. Почти колкото Емпайър Стейт Билдинг и малко повече от Айфеловата кула. Този мост е построен през 2004 година и е дълъг цели 2500 метра.

Loading

  • Страхувате ли се от мостове?

    Мостове
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тарантино

12 любопитни факта за Куентин Тарантино

Фунчоза

Фунчоза или стъклени спагети с пиле и зеленчуци