in

10-те най-опасни и страховити мостове в света

Опасни мостове

Мостовете са важни, тъй като ни отвеждат от едно място до друго. Благодарение на тях можем да прекосяваме големи водни басейни лесно и бързо.

Макар мостовете да са гениално изобретение, към тях трябва да се подхожда внимателно. Има много такива съоражения, които не са безопасни и може да се стигне до много неприятни инциденти.

По света има много и най-различни мостове. Някои от тях са емблематични забележителности, които привличат хиляди туристи, но има и такива, по които едва ли бихте минали, ако имате възможността да избирате.

Вижте кои са 10 от най-опасните и страховити мостове по света:

Мостът Royal Gorge в Колорадо

Мостът Royal Gorge

В Колорадо има страхотен увеселителен парк, който обаче се намира в края на моста Royal Gorge. Макар че е популярна туристическа дестинация, този мост определено осигурява много адреналин на хората, които минават по него. Той се извисява на близо 300 метра над река Арканзас и е най-високият висящ мост в САЩ.

Puente de Ojuela в Мексико

Puente de Ojuela
Снимка: Instagram/miguelfelix_v

Мексико също е дом на доста страховит мост. Мостът Ojuela е разположен в мексиканския щат Дуранго. Мостът е завършен през 1898г., а през 1991г. е реновиран и се превръща в туристическа атракция. Разстоянието между пилоните е 315 метра и се използва само от пешеходци. Гледката, която се разкрива от него, е страхотна, но определено минаването по този мост е само за смелчаци.

Висящият мост на ждрелото Каварау в Нова Зеландия

Каварау

Този мост е построен през 1800 г., за да се направи възможно преминаването на река Каварау. Той е с височина около 42 метра и е едно от най-популярните места за скокове с бънджи в света. Всъщност първият комерсиален скок с бънджи е направен именно там.

Висящият мост Трифт в Швейцария

Мост Трифт

Мостът Трифт е един от най-високите и един от най-дългите въжени мостове в света. Намира се на около 3000 метра надморска височина и е дълъг 170 метра. За още по-екстремно изживяване, мостът е широк около метър и се крепи на метални въжета. През 2009 година е направена допълнителна стабилизация, но все още е един от най-страховитете мостове в света.

Въженият мост Carrick-a-Rede в Ирландия

Carrick-A-Rede

Крайбрежието на Ирландия е популярна туристическа атракция, а ако сте от по-екстремните туристи, можете да се разходите по въжения мост Carrick-a-Rede. Той свързва малкия остров Карикареде със сушата и се люлее доста силно от вятъра, защото е на около 30 метра над водата. Несъмнено е опасен, но е изключително красиво.

Висящият мост Хусаини в Пакистан

Хусаини
Снимка: Instagram/milosh9k

В Пакистан има величествени планински вериги, съответно има и доста мостове. Сред тях е и висящият мост Хусаини, който определено е един от най-екстремните, тъй като има ръждясали въжета и наравни дъски. Въпреки това много хора се изкушават да рискуват и минават по него.

Мостът Ай-Петри в Украйна

Мост Ай-Петри

Въпреки че има въже, за което да се закачите, и дъските не са далеч една от друга, все пак ще бъдете на 1200 метра над каньона, когато минавате по моста Ай- Петри. Освен това е в Кримската планинска верига, така че има ужасно силни ветрове.

Мостът Ия Казурабаши в Япония

Мостът Ия Казурабаши

Това специално съоражение е създадено, за да може да се пресича японската река Ия-Гава. Мостът е изграден от лозови пръчки, които се наричат казурабаши, а дървените дъски са доста отдалечени една от друга.

Мостът Ю Бейн в Мианмар

Мостът Ю Бейн

Този мост е много интересен. Изграден е от стволове на дъб. Кметът Ю Бейн спасил части дърво от разглобения дворец и ги реконструирал в този невероятен мост. Построен е през далечната 1850 година и макар че дърветата са доста здрави, няма абсолютно никакъв парапет или предпазни мрежи, което прави преминаването по него доста екстремно.

Виадуктът Мийо във Франция

Виадуктът Мийо

Мийо е виадукт, който пресича долината на река Тарн. Това е пътният мост с най-висок стълб в света- 343 метра. Почти колкото Емпайър Стейт Билдинг и малко повече от Айфеловата кула. Този мост е построен през 2004 година и е дълъг цели 2500 метра.

  • Страхувате ли се от мостове?

    Мостове
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тарантино

12 любопитни факта за Куентин Тарантино

Фунчоза

Фунчоза или стъклени спагети с пиле и зеленчуци