in

ЕхаЕха

10 суперсили, които кралица Елизабет II притежава

Елизабет II
Снимка: The Royal Family/Facebook

Кралица Елизабет II е най-дълго управляващият британски монарх в историята. Тя сяда на трона през 1952 г. и от тогава до сега светът се е променял неведнъж пред очите ѝ. Това я прави една от най-известните, уважавани и влиятелни жени в историята.

По време на Втората световна война кралицата става свидетел на промяната на метричната система, валутата на Обединено кралство и наблюдава почти тройно увеличение на световното население. Това е и една от причините тя да има правомощия, които никой друг не притежава. Вижте какви са те:

1. Елизабет II може да пътува без паспорт

Когато пътува в чужбина, кралицата не е необходимо да представя британски паспорт, тъй като всички документи за самоличност в Обединено кралство се издават от нейно име. Това обезмисля тя сама да си издава такъв. Другите членове на кралското семейство се нуждаят от такъв.

Нейно Величество е пътувала до над 120 различни държави по света. И определено е единственият човек в Англия, който може да прави подобно нещо, без да има паспорт.

2. Кралицата не се нуждае от шофьорска книжка

Както паспортите, така и свидетелствата за управление на МПС се издават от името на Елизабет II. Това означава, че тя може да шофира без шофьорска книжка.

Тя започва да кара кола още когато била на 19 години, през далечната 1945 г. По време на Втората световна война тя се обучавала да шофира камион и да бъде механик.

3. Нейно Величество е единственият човек, който има правомощия да назначава избрания министър-председател на Обединено кралство

Като държавен глава кралицата трябва да бъде неутрална по всякакви политически въпроси. Въпреки, че има право да гласува, тя все още запазва неутралната си позиция. Това е така, защото тя отговаря за назначаването на министър-председателя на страната след избори или оставка. Тя избира кандидата с най-голямата подкрепа от Камарата на общините. По време на управлението на Нейно Величество Великобритания е имала 14 премиери.

4. Кралицата има право да наложи вето на всеки законопроект, приет в парламента

Парламентарните законопроекти трябва да получат одобрение в долната и горната камара на британския парламент, а след това и одобрението на кралицата. Ако Елизабет II не одобри даден законопроект, той просто не става закон.

5. Елизабет II е собственик на всички лебеди и патици, плуващи свободно в Обединено кралство

Това може да звучи малко странно на фона на останалите ѝ праовмощия, но е факт. Всеки, който нарани или убие лебед на територията на Великобритания, без разрешение от монарха, може да се сблъска със сериозни наказания за действията си.

6. Кралицата може да дава „кралско помилване“

Елизабет II има право да дава „кралско помилване“ на всеки осъден престъпник или да намали присъдата му. Първоначалната цел на подобна мярка била да се осигури помилване от вече премахнатото смъртно наказание.

През 2001 г. британският монарх използва силата си, за да съкрати присъдата на двама затворници, след като те спасили служител на затвора, който бил нападнат от диво прасе. Заради доброто си дело, тя намалила присъдата им и те били освободени предсрочно от затвора.

През 2013 г. тя дава посмъртно „кралско помилване“ и на Алън Тюринг, който има голям принос в развитието на съвременните компютри. Той бил разбивач на кодове по време на Втората световна война, а неговата работа върху машината „Enigma“ предоставя жизненоважна информация на съюзниците по време на войната.

7. Елизабет II има властта да командва военните сили

Кралицата е първият член на кралското семействи, който се присъединява към въоръжените сили на пълен работен ден по време на ВСВ. Оттогава тя поддържа близки отношения с въоръжените сили и всички войници са под нейно командване. Тя също така може да назначава и отстранява офицери в Кралския флот, Британската армия и Военновъздушните сили, както и за вражески кораби или стоки, заловени в морето.

8. Нейно Величество е единственият човек в Обединено кралство, който може да обяви война на друга държава

Последният път, в който тази сила е използвана, е по време на Втората световна война от крал Джордж VI.

През 1999 г. Елизабет II отказва да даде съгласието си законопроект за военни действия срещу Ирак да бъде обсъден в парламента. Това означава, че страната няма как да влезе във война с Ирак.

9. Кралицата не може да бъде арестувана

Британският монарх не може да бъде арестувана на териротията на Обединено кралство, тъй като правосъдието в страната също е под нейно крило. Няма как кралицата да бъде изпратена в собствения си затвор.

10. Елизабет II празнува два рождени дни в годината

Официалният рожден ден на кралицата се отбелязва втората събота на месец юни, въпреки че тя е родена на 21 април 1926 г. Традицията за парада, в който участват 1400 войници, 200 коне и 400 музиканти, датира от 250 години насам. Хора от цял свят се стичат по улиците на Лондон, за да бъдат част от тържествата.

Прочетете още:

Кралица Елизабет II на 96 – какво още не знаем за нея

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коелю: Избрах да разкажа неразказаните истории за Холокоста

Интервю работа

8 думи, които никога да не казвате на интервю за работа