in

ЕхаЕха СмяхСмях СладкоСладко ЛюбовЛюбов ЯдосанЯдосан ПлачиПлачи

10 професии, които вероятно ще изчезнат през следващите 25 години

Робот

Eкспертът по изкуствен интелект и рисков капиталист Кай-Фу Лий прогнозира, че 40 процента от работните места в света ще бъдат заменени от роботи през следващите 15 до 25 години.

С напредването и развитието на изкуствения интелект е неизбежно някои работни места и професии да изчезнат, ето кои са професиите, които вероятно няма да съществуват след 25 години:

Складови работници

Склад

Автоматизацията в складовете става все по-голяма, така че работата на складовия работник е една от застрашените. Вероятно няма да има складови работници съвсем скоро. Всичко ще се върши от роботи, които ще могат да работят 24/7.

Джеф Безос многократно е казвал, че би искал складовете на Amazon да станат напълно автоматизирани. Илон Мъск също има мнение по въпроса- той не иска да използва само роботи, но споделя, че работният процес ще протича по съвсем различен начин.

Таксиметрови шофьори и шофьори на Uber

Такси

Самоуправляващите се автомобили не са нещо ново. Въпреки че все още не са масово разпространени, те са факт. Вероятно съвсем скоро ще започнат да се използват и вече няма да има хора, които да работят като таксиметрови шофьори.

Колите ще работят със специален софтуер и приложения, които ще приемат поръчките и ще изпращат колата на адреса, а плащането ще става с карта.

Автомобилни механици

Механик

Всъщност това е професия, която няма да изчезне, но ще се промени значително. С навлизането на електрическите автомобили и автономните такива, авто механиците ще се превърнат по-скоро в компютърни специалисти. Работата им ще бъде изцяло на компютър и вече няма да цапат ръцете си с масло.

Служители в ресторанти за бързо хранене

Ресторант бързо хранене

В Япония вече има роботи, приличащи на хора, които приемат поръчки и издават храната в ресторантите за бързо хранене.

В САЩ приемането на поръчки в McDonald’s също е автоматизирано.

Въпрос на време е всички ресторанти за бързо хранене да започнат да работят по този начин.

Библиотекари

Библиотекар

Тук не става дума само за автоматизацията на работата, а и за промяната в начина на живот. Книгите вече са толкова евтини, че библиотеките започват да стават излишни. Освен това все повече хора използват четци за електронни книги или четат книги на телефоните си.

Навлизането на аудиокнигите и фактът, че хората все по-рядко четат книги ще допринесе за изчезването на професията библиотекар.

Служители обслужване на клиенти

Обслужване на клиенти

Почти всяка компания и институция има такива служители. Вероятно съвсем скоро досадното чакане на телефона ще остане в миналото. Благодарение на изкуствения интелект и чатботовете клиентите ще бъдат обслужвани по- бързо. Чатботовете са програми, използващи изкуствен интелект, които могат да взаимодействат с клиентите, да отговарят на въпроси и да разрешават проблеми.

Това е лоша новина за хората, които работят на такава позиция, но вероятно всичко ще се случва много по-лесно, когато чатботовете изместят хората.

Преводачи

Преводач

Вече има устройства, които могат да слушат и превеждат реч в реално време. Тези устройства могат да превеждат от и на десетки езици. Те ще изместят човешкия фактор, тъй като всеки ще може да носи такова устройство в джоба си и преводачите просто няма да бъдат необходими вече.

Касиери

Касиер

Вече в доста супермаркети има каси на самообслужване. На тези каси клиентите сами маркират продуктите, плащат с карта и си тръгват. Все още професията „касиер“ съществува, но вероятно съвсем скоро всички каси в супермаркетите ще бъдат на самообслужване.

Компютърни техници

Компютърен техник

На днешно време електрониката е много достъпна и повечето хора предпочитат да си купят нов компютър, когато старият се повреди, вместо да инвестират пари в поправянето му. Освен това се очаква след известно време компютрите да си правят диагностика сами и да дават инструкции как да се отстрани проблемът, който имат.

Водолази

Водолази

От десетилетия водолазите изследват дъното на океана и моретата, но тази работа е опасна и изисква много умения. Подводните дронове стават все по-разпространени и вероятно в даден момент ще заместят водолазите напълно.

Подводните дронове могат да издържат по-дълго време под водата, издържат на по-голям натиск и могат да стигат да по-големи дълбочини.

  • Смятате ли, че вашата професия ще изчезне?

    Мислене
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Котешките острови в Япония

Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта