in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях ОМГОМГ

10 правила за щастлив брак

„Аз не съм терапевт или психолог, но съм омъжена от 30 години за моя фантастичен съпруг и ние заедно открихме няколко правила, които могат да направят една връзка здрава и силна”, казва Кристан Хигинс, авторка на повече от 20 романа, които разказват за успешни връзки.

В последния си роман „Опаковай луната” тя разказва за Джошуа и Лорън Парк, които   градят брака си на основата на любов, уважение и хубави съвместни преживявания. Всяка сутрин той й прави кафе и й го поднася, а вечер, когато той се прибира, къщата е чиста и тя е поставила цветя на масата. Тя се грижи за техния социален живот и за организацията на ваканциите, а той – за поддръжката на къщата, косенето на тревата и почистването на снега.

„Сюжетната линия е измислена от мен. Лорън иска да е сигурна, че животът на Джошуа е баланс между работа, забавления и семейни задължения. Джошуа се грижи за комфорта на Лорън и я цени по начин, както никой друг”, казва Хигинс.

Самата тя се опитва да играе същата роля в живота на своя съпруг. Когато работата го притиска с много проблеми, тя умее да му напомня, че неговата професия на пожарникар прави живота на хората по-добър, в случаите, когато те не могат да се справят сами. „Ние знаем своите слаби места – моето затваряне по време на стрес, неговите „пропадания”, приемаме ги и си помагаме, когато стигнем до тях. Говорим много, когато имаме трудности и опитваме да ги разрешим”, казва Хигинс. Тя споделя част от своя опит, който й е помогнал да запази брака им свеж и силен.

 

1. Фокусираме се върху малките неща

Morning coffee

„За нас всекидневните ритуали са циментът и тухлите на партньорството. Те са неизменни при трудности, болести, проблеми. Чашата кафе, поднесена сутрин от моя съпруг, е знак за любов и грижа. Цветята на масата, поставени от мен, са послание, че нашият дом е чудесно място, в което да иска да се завръща”, смята Хигинс. Според нея да кажеш на половинката си благодаря, е не само добро възпитание, но начин да изразиш отношението си към него. „Така показваш на човека, когото обичаш, че неговите жестове към теб са забелязани и оценени”, съветва авторката.

 

2. Прегръщаме се сутрин, когато станем

happy couple in love at home

Тя и съпругът й придобили този навик, когато загубили първородното си дете. „Всяка сутрин се прегръщахме и плачехме. Тази прегръдка ни напомняше, че сме заедно пред каквито и изпитания да бъдем изправени. По-късно това започна да се случва не само в трудни времена, а постоянно. Това е едно простичко напомняне, че сме заедно и можем да разчитаме един на друг”, споделя Хигинс.

 

3. Показваме, че мислим един за друг

Woman sending sms on mobile phone

Има много двойки, които през целия ден не дават никакъв знак, че са помислили един за друг. Това е разбираемо, ако работата на единия партньор не му позволява да прати съобщение, или да се обади по телефона. Повечето хора обаче могат да си го позволят. „Ако видя нещо, което той ще хареса, правя снимка и му я изпращам. Това е малък жест, но му показва, че мисля за него. Дори, когато сте разделени за няколко часа, или за по-дълго време, е добре да покажете на някого, че е в мислите ви”, съветва Хигинс.

 

4. Показваме любовта си един към друг

Black woman hands holding words of compliments that reads, you look pretty today

Може би ви се струва неестествено да кажете на човека до вас: „Изглеждаш прекрасно в тази риза”, или „Ти ми даваш увереност”. Е, да, не е нужно да играете театър. Просто бъдете искрени. Според едно изследване нашият мозък излъчва позитивни сигнали, когато правите или получавате комплименти. От друга страна комплиментите карат човек до вас да се чувства забелязан и оценен. Не забравяйте и малките публични жестове. Да хванете някого за ръка, да я поставите на рамото му,  е публично признание за вашата обич, израз на гордост, че този човек е ваш партньор и вие сте благодарни за това.

 

5. Не прекалявайте с телевизора

Couple cooking together

Авторката разказва, че когато синът им напуснал дома и постъпил в колеж, животът им се преобърнал. „С включения телевизор ние говорехме все по-малко и ядяхме все повече. Освен редките коментари за това, което гледаме, провеждахме все по-малко и по-малко разговори”, споделя Хигинс. След като осъзнали това, тя и съпругът й започнали да правят различни неща заедно – да приготвят вечерята, да обсъждат от какво се нуждае домът им, или къде да отидат.

 

6. Споделяме трудностите на висок глас

Portrait of happy couple talking together on the counter

Хигинс признава, че тя в частност и жените като цяло са по-добри в това от мъжете си. „През годините постепенно му внуших, че може да ми говори за проблемите си и това не ми пречи”, споделя тя. Добре е да намерите време и място за да говорите с партньора си. Мълчанието убива връзката. Да можете да говорите за трудностите, включително и във вашите отношения, ви напомня, че сте човешки същества, че имате своите проблеми, но можете да разчитате на партньора до себе си, за да ги разрешите. Опитайте да не фокусирате всички разговори и енергия само върху трудностите. Намирайте нещо позитивно всеки ден, дори да е незначително. Когато имате поредица от негативни преживявания, обърнете разговора към добрите новини, които ще ви заредят и ще разведрят напрежението.

 

7. Използваме визуалния контакт

Asian couple talking together in bed

Според направено изследване от екип в Университета на Калифорния в Сан Диего, когато гледаш в очите някого, когото обичаш, в тялото се освобождава окситоцин – хормона на любовта. Има многобройни научни статии, че усещането за съчувствие, съпричастност, доверие и привързаност се повишава от визуалния контакт. Когато някой, когото харесваш, те гледа в очите и се усмихва, се чувстваш забелязан и оценен.

 

8. Усвоихме изкуството на искреното извинение

Relationship crisis in bed

Няма нищо по-лошо от фалшивото извинение или от липсата на извинение изобщо. „Добре съжалявам, но ти…” Не, това не е извинение. Когато се извиняваш, ти не трябва да се обясняваш и да обвиняваш. Да признаеш, че си сгрешил, е облекчение. Никой не е перфектен винаги. Всички ние сме човешки същества. Ако твоята половинка те обича и те разбира, тя просто ще ти прости. И разбира се – опитай се да не правиш отново това, за което си се извинил.

 

9. Разделяме се от време на време – това заздравява връзката

Приятелството е задължителна част от брака, но вашият партньор не е единственият човек, на когото трябва да вярвате, да се уповавате и с когото да сте заедно. Да излезете с приятели или колеги, е начин да поддържате и други социални контакти. А когато се върнете вкъщи, дарете своя партньор с една топла прегръдка и му кажете – „толкова е хубаво в къщи”.

 

10. Споделяме домашните задължения

„Когато съпругът ми готви, което се случва в 99,9 % от времето, аз чистя. Ако аз започна с прането, той го сгъва и прибира”, разказва Хигинс. Ясно е, че има неща, които единият обича повече, или прави по-добре. Въпрос на разбирателство е кой с какво да се заеме.

 

И накрая Хигинс дава един съвсем прост съвет: „Да кажете „Обичам те!” всеки път, когато тръгвате за работа, в командировка или в края на телефонните си разговори през деня, не е толкова трудно. Няма да съжалявате за това.”

  • Трябва ли домашните задължения да бъдат споделени?

    couple cleaning windows in kitchen together
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Изгнаник“ от Лев Пучков

Картофите – трите скрити риска за здравето