in

10 неща, които трябва да почиствате всеки ден

Дезинфекция телефон

COVID-19 промени начина ни на живот изцяло и ни принуди да си изградим много нови навици- носене на маска, спазване на дистанция и т.н. Най-важният и най-полезен навик, който придобихме покрай пандемията обаче е редовното почистване на повърхностите, които докосваме често, включително телефона, клавиатурата и т.н.

Този навик е изключително полезен не само по време на пандемията, а и по принцип. Ето кои са 10-те неща, които трябва да почиствате всеки ден:

1. Ръцете си

Измиване ръце

Според експертите, най-добрият начин за предотвратяване на заразяването с коронавирус е редовното и качествено измиване на ръцете. Хората обикновено кашлят и кихат в ръката си, след което се ръкостискат с други хора или докосват различни повърхности. По този начин се разпространяват най-различни заболявания, а не само COVID. Ръцете са първата и най-важна „повърхност“, която трябва да почиствате редовно. Препоръчително е ръцете да се измиват няколко пъти на ден, в продължение на поне 20-30 секунди, с топла вода и сапун. В моментите, в които нямате възможността да измиете ръцете си, можете да използвате дезинфектант с поне 60% съдържание на алкохол.

2. Дръжките на вратите

Дръжка врата

Що се отнася до повърхностите, които трябва да дезинфекцирате ежедневно, ето едно добро правило: колкото по-често се докосва даден предмет, толкова по-често трябва да се почиства и дезинфекцира. Дръжките на вратите са нещо, до което се докосваме ежедневно. Поради тази причина трябва и да се почистват ежедневно. Започнете като ги почистите с вода и сапун, за да премахнете мръсотията. След това почистете с дезинфекцираща кърпа или спрей.

3. Волана на колата

Волан кола

Повечето хора използват автомобилите си ежедневно, което означава, че докосват волана, скоростния лост и дръжките на вратите също толкова често, колкото повърхностите в домовете си. Добре е да дезинфекцирате всички повърхности в колата, които докосвате ежедневно- дръжките на вратите, скоростния лост, бутоните по таблото, лостовете за мигачите и чистачките и т.н. Можете да използвате кърпички или спрей с високо съдържание на алкохол, за да се справите с микробите.

4. Ключовете за осветлението

Електрически ключ

Изследванията показват, че COVID-19 може да живее два-три дни върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана. Подобно на дръжките на вратите, ключовете на лампите са нещо, което докосваме по много пъти на ден. Почистването им се случва по същия начин- първо сапун и вода, след това дезинфектант.

5. Дръжките на електрическите уреди

Почистване кухненски уреди

Дръжките на най-често използваните електрически уреди в домакинството, включително хладилника, съдомиялната, микровълновата и т.н., са място, на което се размножават много бактерии. Освен бактерии, микроби и вируси, по тях се натрупват и мазнини, заради факта, че се намират в кухнята, така че определено имат нужда от ежедневно почистване.

6. Кухненските плотове

Кухненски плот

Дезинфекцията на кухненските плотове и мивката трябва да се превърне в навик. Това ще ви помогне да се предпазите от различни микроби, пренасяни от храната, като салмонела, например. Най-ефективният метод за почистване на тези повърхности е да нанасете малко белина, да изчакате около 15 минути и да изплакнете с вода.

7. Смартфонът и другите устройства, които използвате непрестанно

Смартфон

Смартофонът ви е едно от най-мръсните неща около вас. Това е нещото, което е в ръцете ни непрестанно. Добре е да го почиствате дори по няколко пъти на ден, както и да дезинфекцирате ръцете си, след като сте докосвали смартфона, особено ако ще се храните. За качествено почистване можете първо да избършете смартфона със суха кърпа, за да премахнете прахта и по-големите замърсявания, след което да го напръскате с дезинфекциращ спрей, за да убиете микробите.

8. Подовете

Под

Подовете също се зацапват изключително бързо, така че е добре да ги почиствате редовно. Можете да използвате разтвор от белина и вода, 1 към 5. Ако имате малки деца или домашни любимци, заместете белината с оцет. Той има почти същите свойства, но е безопасен.

9. Дебитни и кредитни карти

Дебитна карта

Предмети, които редовно носите на обществени места, като кредитни и дебитни карти, трябва да се дезинфекцират често, за да се предпазите от различни болести, включително коронавирус. Същото важи и за други предмети, които обикновено носите със себе си, като ключове, портфейл и т.н. Напръскайте с дезинфектант, изтрийте със салфетка или чиста кърпа и готово. Добър метод за дезинфекциране на тези предмети е и използването на UV лампа.

10. Клавиатура

Лаптоп

Вероятно не сте се замисляли, но компютърът е едно от най-мръсните неща в дома ви. Добре е да почиствате клавиатурата редовно, като първо премахнете прахта и остатъците от храна с помощта на прахосмукачката, а след това минете с дезинфектант, за да се отървете от микробите.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Луис Армстронг

Луис Армстронг- най-великият джаз изпълнител на 20-ти век

Пилешки гърди

Пълнени пилешки гърди със сушени домати