in

Луис Армстронг- най-великият джаз изпълнител на 20-ти век

Луис Армстронг
Снимка: Instagram/louisarmstrongofficial

На днешния ден преди 121 години е роден един от най-великите артисти на 20-ти век- Луис Армстронг. Харизматичният музикант се счита за най-известният джаз изпълнител на миналия век. Той е тромпетист, вокалист, композитор и една от най-влиятелните фигури в областта на музиката.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Armstrong (@louisarmstrongofficial)

По повод годишнината от рождението му ще ви разкажем някои неща, които вероятно не знаете за Луис Армстронг:

1. Семейство евреи имигранти му помага да купи първия си тромпет

Армстронг е роден на 4 август 1901 г. в бедната част на Ню Орлиънс. Баща му изоставя семейството, когато Армстронг е дете, а майка му е принудена да прибягва до проституция, за да свързва двата края.

Младият Луис прекарва голяма част от детството си под грижите на баба си, но също така намира втори дом при Карнофски, еврейско семейство от Литва, което го наема да върши обща работа.

По-късно джазменът казва, че семейство Карнофски се отнасяли с него като с тяхно дете, често му давали храна и дори му дали пари назаем, за да купи първия си музикален инструмент.

2. Първото музикално обучение, което получава, е по време на престой в затвор за непълнолетни

Армстронг прекарва детството си в пеене на улицата срещу пари, но не получава официално музикално обучение до 11-годишна възраст, когато е арестуван за стрелба с пистолет на улицата по време на новогодишно тържество.

Получава 18-месечна присъда, която прекарва в затвор за непълнолетни. Там се учи как да свири от Питър Дейвис и в крайна сметка става изпълнител в неговия духов оркестър.

Армстронг казва, че целият му успех се дължи именно на този период, когато той и музиката „се оженили“.

3. Съпругата му му помага да започне солова кариера

След като напуска Ню Орлиънс през 1922 г., Армстронг прекарва три години в джаз ансамбли в Чикаго и Харлем. Макар че той бил доволен от заниманията си, втората му съпруга, пианистка на име Лил Хардин, вярвала, че той е твърде талантлив и трябва да работи върху соло кариерата си.

Без Армстронг да знае за това, тя сключва договор с Dreamland Café. В началото изпълнителят се колебае, но впоследствие това се оказва най-добрият ход в кариерата му. Само няколко дни по-късно, Армстронг получава предложение да направи първите си записи.

Бракът му обаче се оказва не толкова успешен и двамата се развеждат през 1938 г.

4. Армстронг е една от първите знаменитости, арестувани за притежание на наркотици

Армстронг никога не крие привързаността си към марихуаната, която той описва като „хиляда пъти по-добра от уискито“.

През 1930 г., когато наркотикът все още не е широко известен, той и барабанистът Вик Бертън били арестувани, след като полицията ги хванала да пушат марихуана пред Cotton Club в Калифорния.

Музикантът излежава 9 дни в затвора, но въпреки това продължава да употребява марихуана до края на живота си.

5. Свиренето се отразява много тежко на устните му

Благодарение на натоварения график, който имал, и силата, с която свирел, Армстронг имал дълбока рана на устните си постоянно. Той използвал специален мехлем за разцепените си устни, но с течение на годините раните започнали да пречат на способността му да свири.

6. На 62-годишна възраст Армстронг изпреварва Бийтълс в поп класациите

В края на 1963 г. Армстронг и All Stars записват заглавната песен за предстоящ мюзикъл, наречен „Hello, Dolly!“ Тромпетистът не очаквал много от мелодията, но когато шоуто дебютира на Бродуей през следващата година, то се превръща в невероятен хит.

След това „Hello, Dolly!“ се изкачва до върха на класациите, измествайки две песни на Бийтълс, които тогава бяха на върха на своята популярност.

7. Песента „What A Wonderful World” така и не се превръща в хит, докато той е жив

Една от най-популярните и най-обичани песни на Армстронг е „What A Wonderful World“, която записва през 1967 г., само 4 години преди смъртта си. Песента се представя добре в чужбина, но не става особено популярна в САЩ.

Чак през 1987г., когато е превърната в саундтрак на филма „Добро утро, Виетнам“, започва да придобива популярност и се изстрелва на 33-то място в класациите на Billboard.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Самолет

Как да оцелеете в самолетна катастрофа

Дезинфекция телефон

10 неща, които трябва да почиствате всеки ден