in

ЛюбовЛюбов

10 неща, които превръщат мъжа в баща-мечта

Допреди няколко десетилетия се смяташе, че ролите в родителството са строго разпределени – майката дава обич, грижа и топлина на децата, а таткото се грижи за парите и покрива на семейството. Тези клишета все повече се превръщат в отживелица, особено в добре развитите страни. Модерният татко поема роли, които  му осигуряват солидно емоционално присъствие в живота на децата му.

1. Той поема различни от традиционните роли

През последните десетилетия се наблюдава стремително нарастване на семействата, чийто доход е осигурен и от мъжа, и от жената, както и на тези, в които поне единят родител има отдалечена работа. Това налага естествена промяна на традиционните стереотипи за ролите на мъжа и жената. В САЩ например се е удвоил броят на бащите, които остават вкъщи, показват данни на центъра Pew Research. Покачва се и броят на тези, чието оставане у дома е свързано с грижата и отглеждането на децата – от само 4% през 1989 г. до 24 % през 2016 г.

Мъжете не се съпротивляват на тази роля – даже напротив – с удоволствие я прегръщат. Проучване на мозъчният тръст New America през 2020 г. установи, че над 90% от бащите гледат на любовта, привързаността и подготовката на децата си за живота като на нещо „много важно“.  В същото време само около три четвърти смятат, че паричната осигуровка е това „много важно“ нещо. Според авторите на доклада този „нов вид бащинство“ – такова, което се основава на любовта, обучението и директните грижи за децата – „постепенно измества „модела на родителство, при който бащата е само „доставчик”.

2. Той припознава новите правила за мъжко присъствие

В своето проучване „Скала на мъжествеността“, издадено през  1984 г., социологът Робърт Бранън измерва 7 фактора, характерни за традиционното мъжко „присъствие”, сред които познати елементи като „жилавост“, „достатъчно печелене“ и „прикриване на емоции“. Но тези белези на мъжкото присъствие вече изглеждат ужасно остарели. Най-добрите спортисти от мъжки пол, като се започне от звездите на НБА като Кевин Лав и Кайри Ървинг и се стигне до олимпийския плувец Майкъл Фелпс, предефинират мъжкото присъствие и охотно говорят за предизвикателства, свързани например с психичното здраве. Има достатъчно доказателства, че когато показват емоции, мъжете всъщност стават по-привлекателни. Изследователи от университета в Манхайм в Германия установиха, че много мъже са склонни да възприемат собствената си уязвимост като слабост, но за участниците в семейството тя е „добра“, защото показва емоционална чувствителност – толкова нужна особено във взаимоотношенията с децата.

3. Той е по-уверен баща с помощта на половинката

Ако имаше нещо позитивно от COVID пандемията, това е, че много мъже станаха по-уверени в своите способности за отглеждане на деца. Според едно изследване, направено неотдавна в САЩ, почти половината татковци (46%) заявяват, че през 2020 г. прекарват „точното количество“ време с децата си, за разлика от само 36% през 2017 г.

Доскоро много мъже се чувстваха неадекватни като родители. Те виждаха своето кратко присъствие вкъщи след работа в това да бъдат сурови или небрежни,  да се чувстват безполезни, или да раздават справедливост като упражняват насилие.  Едно проучване от 2016 г. установи, че бащите са показвани в добра светлина по-малко от половината от времето, когато се появяват на екрана. Затова, мили майки, подайте ръка на татковците. Бащи, чиито съпруги ги ограничават да общуват с детето си в ранна възраст, често показват по-лоши родителски умения по-късно.

4. Той създава по-близки връзки с децата

По всичко личи, че ефектът на COVID-19 върху татковците може да се окаже по-дълготраен, отколкото някои предполагаха. Почти 70% от анкетираните бащи с различна расова или образователна принадлежност съобщават, че се чувстват по-близо до децата си по време на пандемията. Повече от половината татковци заявяват, че обръщат повече внимание на чувствата на децата си, опознават ги по-добре и чуват повече от децата си кое е важно за тях. „Не само играем игри заедно почти през ден, но правим и и много други неща заедно“, каза един баща за връзката си с малката си дъщеря в доклад на Making Caring Common Project.

5. Той има реална представа за своята роля

Реалисти ли са татковците за своето емоционално и физическо присъствие в живота на децата си? Не винаги. Половината от мъжете с деца под 12 години са заявили, че са провели по-голямата част от домашното обучение, но само 3% от жените са съгласни, че това реално е така, съобщава проучване, публикувано в New York Times през май 2020 г.

Според изследването на Pew Research Center майките и бащите имат голямо несъответствие във възгледите си за родителското разделение на труда. Около 46% от мъжете казват, че домакинските задължения и отговорности са разделени по равно, а 20% – че поемат по-голяма част от работата.  В същото време само около 34% от жените смятат, че отговорностите и работата са поделени, а 59% – че нежните половинки правят повече. Други проучвания обаче отчитат напредък. Според едно от тях делът на родителите, които си поделят домакинска работа, е скочил от 26% преди пандемията на 42% по време на пандемията.

6. Той осъзнава, че му трябват нови умения

По време на пандемията много бащи  осъзнаха, че могат да дават много по-съществена подкрепа и присъствие в семейството. Това са посочили 82% от татковците в сравнение с едва 68% от майките, според проучване на Американската психологическа асоциация, публикувано през март. Досега социалното участие и приноса на мъжете често се състоеше в ходенето на  работа. Много мъже нямаха основни умения за поддръжка на домакинство, но когато започнаха да прекарват повече време вкъщи, осъзнаха, че това трябва да се промени. 44% от мъжете например са заявили, че не могат да отпушат канализацията или да подменят течащия кран. Те вече разбират на практика, че без тези умения, не могат да бъдат татковците за пример на своите деца.

7. Той вярва в израза „Момичето на татко”

Изследователите от университета Емори и Университета в Аризона установяват, че бащите на момичетата са по-внимателно ангажирани с родителството, отколкото татковците на момчета. Те им пеят повече и реагират по-силно на щастливите им изражения на лицето. Те също така са прекарали приблизително 60% повече време с дъщерите си и три пъти по-дълго са играли с тях, отколкото бащите на синове, според едно изследване от 2017 г.

Езикът, който използват, също е различен. Татковци с дъщери често използват по-аналитичен език отколкото семплите термини, базирани на постижения като „браво” и „чудесно”, отправяни към момчетата. Според авторите на изследването това води да по-добри академични успехи след време и може би обяснява отчасти защо момичетата превъзхождат момчетата академично в повечето страни с равен достъп до образование. Ако осъзнаят горните изводи, татковците могат да започнат да прилагат същия подход към синовете си.

8. Той възпитава чрез личен пример

Модерният татко не „чете конско”, не наказва зад врата, не удря децата си. Той възпитава чрез личен пример. Той се стреми да бъде за децата си това, което иска да станат те, когато пораснат. „Отказах пушенето и вредната храна, само защото не искам децата ми да ме гледат да правя нещо, което смятам, че не е добро за тях и постоянно им говоря срещу него. Разбрах, че колкото и да обясняам, това няма да има ефекта, който търся”, казва един от татковците, интервюирани в проучване за новата роля на бащите.

9. Той има ухо „за родителство”

Доскоро учените вярваха, че жените са предразположени да идентифицират децата си по-добре, отколкото мъжете. Оказва се, че не полът, а времето, прекарано с детето, е действителният фактор, който помага за това. Когато бащите прекарват поне четири часа на ден с детето си, те започват да се представят също толкова добре.

10. Той осъзнава, че доброто бащинство е полезно за него.

Бащинството носи ползи за здравето на мъжа. Съзнателно или не той се храни по-здравословно, избягва вредни навици като пушене, пиене или употреба на дрога. Така че, ако все още има татковци, които се колебаят дали грижата по децата е нещо добро, могат да са напълно сигурни, че децата са онзи коректив, който помага на тях самите.

  • Смятате ли, че бащите в днешно време имат по-съществена роля в отглеждането на децата?

    father with little cute son
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

8 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Нежно отвличане“ от Сандра Браун

Вдъхновяващата история на Hermès и чанта Birkin