in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях ЯдосанЯдосан ПлачиПлачи ОМГОМГ

10 неща, които не бива да изхвърляте в канала

канал

Основните домакински задължения като готвене и чистене обикновено се случват в или около мивката. Поради тази причина често в канала попадат неща, които не би трябвало да бъдат там. Изхвърлянето на определени неща може да причини запушване на канала, което ще ви коства доста усилия и пари. За да не се налага да викате водопроводчик, не изхвърляйте тези неща в канала:

1. Черупки от яйца

Може да си мислите, че натрошените черупки от яйца ще преминат безпроблемно през канала, но истината е, че могат да го запушат. Острите ръбове, които имат натрушените черупки ще съберат и други боклуци и каналът ще се запуши доста сериозно.

2. Мазнина

Когато мазнината попадне в канализацията, тя полепва по вътрешната страна на тръбите. При натрупване и попадане и на други боклуци, тръбата се запушва. Забраната за изхвърляне в канала важи за всички видове мазнини – олио, дресинг от салата, масло, майонеза, абсолютно всичко, което е мазно.

3. Брашно

Всеки знае какво се случва, когато брашното се намокри – превръща се в тесто. Когато изсипете брашното в канала, то се намокря от течащата вода, превръща се в топка тесто и запушва канала. Винаги изхвърляйте брашното в кофата за боклук.

4. Лекарства

Хората рядко се замислят, че всичко, което изхвърлят в канала се връща обратно в питейната вода или попада в околната среда. Именно поради тази причина, изхвърлянето на лекарства с изтекъл срок на годност в канала е забранено. Лекарствата се изхвърлят на специални места за медицински отпадъци.

5. Стикери и етикети 

Често когато мием плодовете и зеленчуците, забравяме да махнем стикерите от тях. Важно е преди да измиете плодовете и зеленчуците да махнете всички найлони и опаковки, както и тези малки стикерчета, защото те не се разграждат от водата и ще блокират тръбите ви.

6. Утайка от кафе 

Най-често изхвърляното нещо в канала е утайката от кафе. На хората им е много по-лесно просто да измият цедката на кафе машината, вместо да я изсипват в кофата за боклук, но именно утайката от кафе е най-често срещаната причина за проблеми с канализацията. Научете се да изхвърляте утайката в кофата, вместо в мивката.

7. Почистващи препарати 

Въпреки че повечето почистващи препарати са течни, не бива да ги изсипвате в канала, тъй като съдържат опасни химикали. Повечето препарати съдържат фосфати, антибактериални вещества и други съединения, които не се отстраняват в пречиствателните станции и могат да бъдат опасни за екосистемата.

8. Хартиени продукти

Единственото хартиено нещо, което безопасно можете да изхвърляте в канализацията, е тоалетната хартия. Тя е направена така, че да се разгражда от водата и да се разпада. Но продукти като кухненска хартия, тампони за грим, клечки за уши, дамски превръзки, тампони и други са силно абсорбиращи и бързо ще запушат тръбите ви, така че винаги ги изхвърляйте в кошчето.

9. Храни, които увеличават обема си 

Има храни, които можете да изхвърляте в канала спокойно, но има и такива, с които трябва да внимавате. Храни като паста или ориз, които увеличават обема си, след взаимодействие с вода, не бива да бъдат изхвърляни в канала. Освен че увеличават обема си, тези храни съдържат и брашно, което ги прави лепкави и опасни за вашия канал.

10. Боя

Подобно на почистващите препарати, боята не бива да попада в канала, въпреки че е течност. Тя може да причини запушване на канала и замърсяване на околната среда. Изхвърляйте ненужната боя само в контейнерите за строителни отпадъци.

  • Къде изхвърляте утайката от кафето?

    • В мивката
    • В кофата за боклук

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

токсини

Защо имаме токсини в стомаха според аюрведа

родители

Как да бъдем ефективни родители