in

Защо имаме токсини в стомаха според аюрведа

токсини

Стомашните проблеми са доста неприятни – запек, разстройство, газове, подуване, киселини – това са част от проблемите със стомаха, за които най-често чуваме. Има един обаче, за който почти не се говори, а той може да причини не само неприятни усещания, но и да се отрази на общото ни здравословното ни състояние – от проблеми с метаболизма до пълен хаос в организма. Става въпрос за наличието на токсини в храносмилателната система.

„Дори човек, който консумира здравословна и балансирана храна може да развие токсини в храносмилателната система“, казва Гийта Вейра, специалист по аюрведа, цитирана от Indian Express. Според нея увеличаването на токсините в стомашно-чревня тракт не се дължи само на прекаляването с така наречената боклукчава храна – junk food. „В моята практика виждам много клиенти, които спазват здравословен и балансиран режим на хранене, но въпреки това не могат да се спасят от „отглеждането на токсини в тялото“, казва Вейра. Ето кои са признаците, на които трябва да обърнете внимание:

1. Не изпитвате глад

Ако не изпитвате глад, това е начинът на вашето тяло да каже, че храносмилателната ви система не е готова да приеме храните и няма да ги усвои ефективно. Дори здравословни храни могат да се окажат токсични за тялото.

2. Ядете твърде много студени или сурови храни

Суровите храни са полезни, но особено през зимата, те могат да създадат проблеми. Тогава тъй нареченият „храносмилателен огън“ е слаб, затова суровите и студените храни се смилат по-бавно и по-трудно. Това причинява чревни проблеми.

3. Имате запек?

Да се храните, когато чувствате корема си вдървен, или имате запек, означава да продължите да натоварвате храносмилателната си система, която и без друго има проблеми. Най-доброто, което може да направите, е да ѝ дадете известна почивка с по-лека или течна храна.

4. Пиете вода по време на хранене? 

Нашият „храносмилателен огън“ трябва да бъде силен, за да помогне за смилането на храната. Пиенето на вода е важно, но не и по време на хранене! Особено, когато е студена, тя намалява процеса на храносмилане и усвояването на хранителните вещества, а с това е хранителната стойност на това, което приемаме.

5. Пиете ли достатъчно течости през деня?

Въпреки че хората, практикуващи аюрведа съветват да не се пие вода по време на ядене, те насърчават приема през останалото време на деня. Според тях водата, която приемаме не трябва да е студена, а леко затоплена. Това чисти токсините. Някои дори съветват да започнем деня си с чаша или две топла вода сутрин, за да прогоним шлаките и токсичните вещества, натрупани в организма след вечерното хранене.

6. Хранене по време на стрес

Забелязали ли сте, че когато сте стресирани и напрегнати, „стомахът ви отказва“? В екстремни условия или емоционални състояния организмът ни много често включва защитен механизъм, който мнозина определят като „стомахът ми се е свил на топка“. Експертите по аюрведа съвтват, че е по-добре тогава да не приемате нищо. Стомашно-чревният тракт се нуждае от почивка, докато проблемите отшумят и се включи отново режимът на храносмилане и ефективното усвояване на храната.

7. Нередовни хранителни навици

Пропускане на хранене, гладуване, заради спазване на диета, ядене без да сме гладни, гладуване, а после приемане на по-големи порции от обичайните, неподходящо време за храна, ядене преди заспиване, или прекалено голяма двигателна активност, също могат да доведат до проблеми с храносмилането според аюрведа. Когато не приемате достатъчно храна, спада т.н.. „хранителна плътност“. За да предотвратите това, към порцията плод, можете да добавите няколко лъжици кисело мляко или ядки, които ще ви държат сити по-дълго време.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

земетресение

10 любопитни факта за земетресенията

канал

10 неща, които не бива да изхвърляте в канала