in

10 невероятни факта за Вселената

земя, планета, вселена

Винаги е забавно да научаваме нови неща за Вселента. Тя е толкова мистериозна и човечеството непрестанно открива още и още невероятни неща за нея, които ни карат да осъзнаем, че ние сме просто една малка прашинка в цялото това необятно пространство, което непрекъснато се разширява. Вселената се състои от 68% тъмна енергия, 27% тъмна материя и 5% нормална материя. Вижте още 10 невероятни факта за нея:

1. Нашата слънчева система е на 4,6 млрд. години

В нея има над 200 луни. Юпитер и Сатурн имат най-голяма орбита около тях. Мекурий и Венера са единствените две планети, които нямат луни. Юпитер има най-много луни – цели 79, обикалящи около него.

2. Венера е най-горещата планета

Въпреки че Меркурий е най-близката до слънцето планета, Венера е най-гореща. Причината са газовете в атмосферата ѝ. Парниковият ефект поддържа постоянна температура от 430°C.

3. Слънцето заема над 99% от масата в нашата галактика

Над 1 милион Земи могат да се поберат в слънцето.

4. Винаги виждаме една и съща страна на луната

Въпреки че луната има фази, ние винаги виждаме само едната ѝ страна, тъй като тя се върти около оста си по същото време, когато обикаля около Земята.

5. На Венера вали метален сняг и киселинен дъжд

Венера е задръстена от сярна киселина, която кара металите на планетата да станат газ, течност и твърдо вещество в атмосферата, преди да завалят.

6. Екзопланетите са планети, които обикалят около други звезди

Докато нашата планета обикаля около слънцето, има далечни екзопланети, които обикалят около други слънца. Откакто Kepler бе изстрелян, са открити около 4000 екзопланети.

7. На луната няма вятър

Тя се отдалечава всяка година от Земята с 4 см. Според учените след милиард години Луната ще излезе от полето на гравитацията на Земята.

8. Залезът на Марс е син

Планетата има по-малко от 1% от земната атмосфера. Залезът изглежда син, защото атмосферата улавя предимно синята светлина на слънцето.

9. Земята тежи повече от 81 пъти от Луната

Луната е около 27% от размера на Земята.

10. Меркурий няма атмосфера

Причината, поради която тя не е най-горещата планета, въпреки че е най-близо до слънцето, е че там няма време и вятър. Меркурий има тънка екзосфера, съставена от атоми, изветрени от слънчевия вятър и метеорити.

Прочетете още:

15 невероятни факта за Слънцето

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Български ритуали, вярвания, приказки и игри за децата ни

обувки, ток, обувки на ток

История на високите токчета