in

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ – историята на една проститутка

"10 минути и 38 секунди в този странен свят"

Елиф Шафак е безкрайно талантлив автор. Човек, който по неподражаем начин показва красотата на Изтока и Запада и това, че тя е различна, но еднакво важна и ценна за света. В книгата ѝ „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ отново са преплетени, подобни на други книги, лична история и факти от историята и съвремието на Турция в политически, религиозен и обществен аспект.

Името на главната героиня е Текила Лейла. Тя е проститутка, която е в 10 минути и 38 секунди след смъртта си. Това е времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло. Животът ѝ се побира в отрязъци – раждане, детство в къща с деспотичен и крайно религиозен баща, уреден брак и животът в публичен дом и Истанбул – модерен и покварен, град на агресия и омраза, на безконечна самота и хора, разкъсвани между традиции и религиозни обичаи, станали жертви.

Текила Лейла се бори за свободата си, бяга от родното си място, за да избегне брак, който не иска. Сигурна е, че в Истанбул ще отстоява себе си, но там принудително е направена леко момиче. Защото всяко действие има свое последствие и всеки избор може да доведе до неочакван обрат.

За написването на „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ Елиф Шафак се вдъхновява от реални събития. Гробището за Самотници, което авторката описва в книгата, наистина съществува и в момента то е пълно с трупове на бежанци. Бежанци в собствената си страна, където е погребана и главната героиня. Безспорно това е една много интересна и увлекателна история, а Елиф Шафак умее да преплита съдби, култури, герои, думи. Това е книга за хората. На този свят не всички познаваме добре душите си, не всички сме се научили как да обичаме себе си, как да се уважаваме и приемаме такива, каквито сме. Понякога обаче не ни се дава шанс. Като живот с похлупак, но под земята.

За автора

Елиф Шафак е родена през 1971 година в Страсбург. Прекарва ранните си години в Мадрид, където майка ѝ е дипломат към турското посолство. Пътува заедно с нея в Йордания и Германия, а след това се завръща в Анкара, където завършва „Международни отношения“ в Близкоизточния технически университет и продължава образованието си с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ. Елиф Шафак пише статии за авторитетни международни периодични издания като The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, The New York Times, Wall Street Journal и Time.

В книгите и интервютата си Елиф Шафак споделя с читателите кое е най-голямото ѝ вдъхновение – силата на майка ѝ. Това е жената, която отваря вратите пред малката Елиф – образована жена от турски произход, самотна майка, която трябва да отгледа и възпита сама невръстаната си дъщеря в чужда страна. Не случайно дъщеря ѝ избира не бащината си фамилия, а фамилията на майка си Шафак. В годините, прекарани в Испания, Елиф превръща книгите в свой най-добър приятел.

В началото на кариерата си читателите ѝ и критиката очакват типичните сюжети за жена писателка от Турция. Тя обаче бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът ѝ могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата. Героите ѝ са оригинални, винаги извън нормите и рамките, винаги уловени в моменти на промяна. Тя успява да предаде тяхната многопластовост – колебанията, грешките, победите им. „Трябва да надмогнеш категориите за Добро и Зло. Хората са многопластови и не можеш да ги съдиш на групи и чрез асоциации“, казва една от любимите ми авторки.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Емпанади

Пилешки емпанади

музеи

7 от най-странните музеи в света