in

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ – историята на една проститутка

"10 минути и 38 секунди в този странен свят"

Елиф Шафак е безкрайно талантлив автор. Човек, който по неподражаем начин показва красотата на Изтока и Запада и това, че тя е различна, но еднакво важна и ценна за света. В книгата ѝ „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ отново са преплетени, подобни на други книги, лична история и факти от историята и съвремието на Турция в политически, религиозен и обществен аспект.

Името на главната героиня е Текила Лейла. Тя е проститутка, която е в 10 минути и 38 секунди след смъртта си. Това е времето, през което мозъкът все още продължава своята дейност, въпреки че сърцето е спряло. Животът ѝ се побира в отрязъци – раждане, детство в къща с деспотичен и крайно религиозен баща, уреден брак и животът в публичен дом и Истанбул – модерен и покварен, град на агресия и омраза, на безконечна самота и хора, разкъсвани между традиции и религиозни обичаи, станали жертви.

Текила Лейла се бори за свободата си, бяга от родното си място, за да избегне брак, който не иска. Сигурна е, че в Истанбул ще отстоява себе си, но там принудително е направена леко момиче. Защото всяко действие има свое последствие и всеки избор може да доведе до неочакван обрат.

За написването на „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ Елиф Шафак се вдъхновява от реални събития. Гробището за Самотници, което авторката описва в книгата, наистина съществува и в момента то е пълно с трупове на бежанци. Бежанци в собствената си страна, където е погребана и главната героиня. Безспорно това е една много интересна и увлекателна история, а Елиф Шафак умее да преплита съдби, култури, герои, думи. Това е книга за хората. На този свят не всички познаваме добре душите си, не всички сме се научили как да обичаме себе си, как да се уважаваме и приемаме такива, каквито сме. Понякога обаче не ни се дава шанс. Като живот с похлупак, но под земята.

За автора

Елиф Шафак е родена през 1971 година в Страсбург. Прекарва ранните си години в Мадрид, където майка ѝ е дипломат към турското посолство. Пътува заедно с нея в Йордания и Германия, а след това се завръща в Анкара, където завършва „Международни отношения“ в Близкоизточния технически университет и продължава образованието си с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ. Елиф Шафак пише статии за авторитетни международни периодични издания като The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, The New York Times, Wall Street Journal и Time.

В книгите и интервютата си Елиф Шафак споделя с читателите кое е най-голямото ѝ вдъхновение – силата на майка ѝ. Това е жената, която отваря вратите пред малката Елиф – образована жена от турски произход, самотна майка, която трябва да отгледа и възпита сама невръстаната си дъщеря в чужда страна. Не случайно дъщеря ѝ избира не бащината си фамилия, а фамилията на майка си Шафак. В годините, прекарани в Испания, Елиф превръща книгите в свой най-добър приятел.

В началото на кариерата си читателите ѝ и критиката очакват типичните сюжети за жена писателка от Турция. Тя обаче бързо доказва, че нито разказите, нито стилът и езикът ѝ могат да бъдат сковани от тесните рамки на клишетата. Героите ѝ са оригинални, винаги извън нормите и рамките, винаги уловени в моменти на промяна. Тя успява да предаде тяхната многопластовост – колебанията, грешките, победите им. „Трябва да надмогнеш категориите за Добро и Зло. Хората са многопластови и не можеш да ги съдиш на групи и чрез асоциации“, казва една от любимите ми авторки.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Емпанади

Пилешки емпанади

музеи

7 от най-странните музеи в света