in

Пилешки емпанади

Емпанади

Емпанада е ястие от испанската кухня, което най-общо казано представлява тесто с пълнеж, което може да се изпече или изпържи.

Името идва от испанския глагол „empanar“ и се превежда като „паниран“, тоест увит или покрит с хляб.

Това ястие е испанско, но е често срещано и в други култури- южноевропейски, латиноамерикански и филипинските.

Плънката може да се състои от месо, сирене, домати, царевица, риба, различни зеленчуци и много други.

Емпанадите могат да се сервират топли, като основно ястие, придружени от различни сосове или салати. Другият вариант за сервиране на емпанадите е да са студени, като предястие или разядка.

Има и сладък вариант на емпанади, като за него се използва плодова плънка.

Ето как да приготвите вкусни пилешки емпанади:

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта или зелена чушка
  • 4 скилидки чесън
  • 2 с.л. магданоз
  • 700 грама пилешко месо
  • 2-3 с.л. пилешки бульон
  • 1 чаша вода
  • 1 с.л. доматена паста
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер
  • 2 листа бутер тесто

Начин на приготвяне:

Можете и сами да омесите тестото за емпанадите с брашно, масло и яйце, но по-лесният и бърз вариант е да използвате готово бутер тесто.

Почистете и нарежете на ситно лука и чушките. Запържете ги в зехтина за 5-6 минути, докато омекнат и добавете накълцания на ситно чесън.

Добавете нарязаното на ситно пилешко месо, заедно с водата и бульона. Овкусете със сол и черен пипер и добавете доматената паста.

Оставете плънката да се готви, докато по-голямата част от водата се изпари. Не бива да става и прекалено суха.

Разточете леко бутер тестото и изрежете големи кръгове с диаметър 12-13 см. За целта можете да използвате по-широка чаша или купичка.

Сложете по 1-2 лъжици от плънката в едната част на кръговете. Сгънете ги така, че да се получат полукръгове и притиснете с вилица отворените краища на тестото, за да не се отворят емпанадите по време на готвенето.

Разбийте яйцето с малко вода и намажете емпанадите с него.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.

Можете и да изпържите емпанадите, ако искате да бъдат по-хрупкави.

Loading

  • Опитвали ли сте емпанади?

    Емпанада
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Външен вид

Тест: Колко суетни сте?

"10 минути и 38 секунди в този странен свят"

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ – историята на една проститутка