in

10 любопитни факта за TikTok

tiktok
Снимка: Pixabay

TikTok се превърна в една от най-популярните и използвани медийни платформи сред младите хора в света. Приложението ги вдъхновява да се записват как пеят, танцуват и споделят всякакви таланти и интересни неща със своите последователи. Но защо TikTok стана толкова популярна мрежа? Вижте 10 любопитни факта:

1. TikTok е най-тегленето приложение в света през 2020 и 2021 г.

Само през март 2020 г. приложението е изтеглено 115 млн. пъти, което е абсолютен рекорд на месечна база. През 2021 г. TikTok има 656 млн. тегления, следван от Instagram с 545 млн.

2. TikTok се нарича Douyin в Китай

TikTok стартира през 2016 г. и е създадено от Bytedance в Китай. Там то привлича малко по-възрастни демографски групи, отколкото в останалите държави. Това е причината единствено в Китай да остане отделна версия, наречена Douyin.

3. 41% от потребителите са на възраст между 16 и 24 години

TikTok е ориентиран към по-младите хора, тъй като приложението позволява на потребителите да изразяват себе си чрез различни таланти.

4. Първоначално TikTok се казвал Musical.ly

Musical.ly стартира през 2014 г. с потребители, които качват кратки клипове, правейки различни физиономии на тях, по-скоро комични. През 2017 г. двете приложения се сливат под името TikTok след като китайската компания Bytedance купува Musical.ly за 1 млрд. долара. На 2 август 2018 г. двете пларформи се сливат и обединяват потребителите си в една общност.

5. През 2019 г. TikTok пуска реклами, които приканват потребителите да си вземат почивка от приложението

TikTok създава рекламна кампания,приканваща потребителите да си починат от приложението. Кампанията насърчава хората да пият вода, да се хранят, тъй като понякога може да се увлекат толкова, че да изгубят представа колко време прекарват в приложението.

6. TikTok е забранен в Индия

Към 2020 г. TikTok е изтеглен над 611 млн. пъти в Индия, или 30% от общите глобални изтегляния. На 29 юни 2020 г. Министерство на електрониката и информационните технологии блокира използването на приложението в страната.

7. TikTok има функция за управление на времето

Функцията за упралвение на времето на екрана позволява на потребителите да поставят времеви ограничения за ежедневен престой. Това идва в отговор на изследване на ефектите от приложението върху психическото здраве и развитието на мозъка на потребителите. Според резултатите гледането на кратки видеа може да намали обхвата на вниманието, особено на развиващия се мозък.

8. Средното време, което потребителите прекарват в TikTok на ден, е 52 минути

Според проучване на Businessofapps от 2019 г. средното време, което прекарват потребителите в социалната мрежа, е 52 минути. Те отварят приложението средно 8 пъти на ден и прекарват около 6-7 минути в него. В сравнение с останалите социални мрежи, това е нормално време. В Instagram то е 53 минути.

9. 90% от потребителите използват приложението няколко пъти дневно

Знаете ли, че в три четвърти от изтеглените приложения се влиза само веднъж и никога отново. 90% от потребителите на TikTok обаче използват приложението ежедневно.

10. Към 2022 г. TikTok струва около 75 млрд. долара

До края на 2018 г. стойността на социалната мрежа е около 7,4 млрд. долара. Година по-късно се удвоява до 17 млрд. долара, а в началото на 2020 г. TikTok стана най-ценната частна компания в света. Към 2021 г. тя достига невероятната стойност от около 75 млрд. долара. Освен че е печелившо приложение, средна звезда в TikTok може да печели между 50 и 150 хил. долара на година.

 • Коя социална мрежа ви допада най-много?

  tiktok
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • LinkedIn
  • Никоя от изброените

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Айседора Дънкан и Есенин

Фаталната любов между Айседора Дънкан и Есенин

„Има няколко вида любов“…и какво още казва Стайнбек в писмо до сина си