in

Фаталната любов между Айседора Дънкан и Есенин

Айседора Дънкан и Есенин
Снимка: Instagram/ kenybianca

Тя е американска балерина, той е руски поет (взривоопасна комбинация). Тя променя света, той – любовта им. Връзката им служи за сюжети на десетки пиеси, филми, статии. Невероятна история, но и житейски водовъртеж, защото развоят на една връзка и съдба е движен от човешкия характер. Когато талантливият поет Сергей Есенин среща блестящата и известна балерина Айседора Дънкан, той е на 26, а тя – на 44 години. Любовта им е светкавица. А светкавицата изпепелява…

Два различни свята

Есенин е роден в заможно семейство. Пише стихове от малък, по-късно става един от най-известните поети в Русия. Няколко пъти е канен при император Николай ІІ и семейството му, за да чете свои стихове. С годините животът му се превръща в луда въртележка – трескаво писане, сватби и разводи, незаконни деца, разлюбени съпруги и приятелки, пиянства с колеги поети от различни литературни кръгове. Също така има неясни отношения със силовите кръгове на властта в Съветска Русия, както и параноични пристъпи.

Айседора Дънкан израства в голяма мизерия в Сан Франциско. Разорението на баща ѝ остава ярък отпечатък в живота ѝ и я кара да цени лукса. Смятана е за основателка на съвременния балет. Скандална е – има няколко бисексуални връзки, нито един от безбройните ѝ възлюбени не получава съгласие да се ожени за нея. И трите ѝ деца са извънбрачни. Гадателка ѝ предсказва, че ще се омъжи на руска земя. Балерината буквално се изсмива в лицето ѝ, след което напуска, без да плати.

Трагедията

През 1913 година върху Айседора се стоварва огромна трагедия, която успява да убие уверената и силна жена в нея – двете ѝ деца заедно с бавачката загиват при нелеп инцидент. На един от мостовете на Сена в Париж двигателят на автомобила изгасва, шофьорът излиза, за да погледне под капака, но забравя да сложи спирачката и колата пада в реката. Вратите блокират и пътниците вътре загиват. Дънкан поразява всички, когато, изправяйки се пред съда, заявява, че прощава на шофьора. Нищо не може да ѝ върне децата, казва тя, а той има семейство, така че трябва да продължи да живее на свобода заради него.

Не след дълго балерината решава отново да бъде майка, но съдбата решава пак да я накаже, отнемайки живота на новородената ѝ дъщеря едва няколко часа след раждането. В този момент Айседора решава, че оттук нататък ще се грижи само за чужди деца – осиновява шест момичета и се отдава с цялата си душа на преподавателска дейност. Когато я канят да направи собствена танцова школа в Москва, Дънкън не се замисля и за секунда и приема веднага предложението.

Срещат се на парти

С Есенин се срещат на парти в Москва, а любовта веднага се разгаря. През май 1922 година двамата се женят, за да могат да пътуват свободно в Европа. Бракът им обаче се оказва като коняка, който прислужницата им сервирa в чайника на закуска – нездравословен, но примамлив и правещ човека зависим.

Пътуват в Германия, Франция, Белгия, Америка… Не минава и ден без кавга между тях. Караниците им са истински широкомащабен спектакъл – хвърчат обиди и бутилки, чупят се мебели и чинии. Когато ги изгонят от някой хотел, те се преместват в следващия и започват отново. И така в продължение на година.

Зад граница Есенин е никой

За самовлюбен човек като Есенин чужбина е пагубна, защото извън Русия той е никой. Обстановката и нестабилните му отношения с Айседора отпушват психическа нестабилност у него. Освен че често го избива на агресия, той се опитва да се разтушава като си купува скъпи дрехи и обувки (с парите на жена си) и като се напива до безсъзнание. Започва все повече да се дразни от присъствието на Дънкан, обижда я и ѝ натяква, че му е писнало да се влачи подир него и да не му дава и минутка спокойствие.

Разпад

Двойката се връща в Москва с доста усложнени отношения. „Отведох Есенин от Русия, където условията на живот все още са трудни. Исках да го съхраня за света. Сега той се връща в родината си, за да спаси разума си, защото не може да живее без Русия“, признава Айседора.

В Москва тя моли Сергей да постъпи на лечение в клиника. На нея самата ѝ предписват курортно лечение на юг, но Есенин отказва да я посещава. В продължение на месеци си разменят задушевни писма, докато един ден той не заявява: „Ти ме озлоби. Обичам те, но не мога да живея с теб“. Двамата не се развеждат официално, въпреки че след раздялата им Есенин се жени за София Толстой, внучка на великия класик. Праща писмо до Айседора: „Обичам друга. Ожених се за нея. Щастлив съм. Есенин“. С новата съпруга изкарват само няколко месеца заедно.

Фатален край

През 1925 година поетът е открит мъртъв в хотел „Англетер“, където са отсядали редовно заедно с Айседора. Това разтърсва балерината до дъното на душата ѝ: „Плаках за него с часове, колкото можах“. Въпреки че се нуждае от пари, тя се отказва от наследството в полза на неговите роднини.

Дънкан надживява Есенин само с две години. Возейки се в колата на свой приятел в Ница, шалът ѝ се оплита в колелото на автомобила и я задушава, преди шофьорът да разбере за инцидента. Погребана е в гробището „Пер Лашез“, в гроба на двете ѝ деца.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сауна

7 причини да започнете да посещавате сауна

tiktok

10 любопитни факта за TikTok