in

10 любопитни факта за човешките сълзи

Сълзи

Сълзите представляват бистра течност, която се секретира от слъзните жлези. Те имат няколко функции – да овлажняват очите, да премахват чужди тела и също са естествена реакция на тялото при болка. Въпреки че всички бозайници имат слъзни жлези и произвеждат сълзи, хората са единствените, при които сълзите са свързани с емоциите.

Прочетете няколко любопитни факта за човешките сълзи:

1. Хората произвеждат три вида сълзи

Базалните сълзи „смазват“ очите, рефлексните сълзи се появяват при наличие на някакъв дразнител (чуждо тяло, дим, вятър и т.н.), а емоционалните сълзи са вследствие на силна емоция, когато сме тъжни или много щастливи.

Сълзите са съставени предимно от вода, натриев хлорид, натриев карбонат, магнезиев карбонат, калций и други. Съставът на различните видове сълзи е различен. Например емоционалните сълзи съдържат левцин енкефалин – естествено болкоуспокояващо.

2. Сълзите, които се отделят, когато режем лук са рефлексни

Рязане лук

При рязане на лук, очите ни започват силно да сълзят. Сълзите, които отделяме в този случай са рефлексни и се получават заради т.н. лакриматорен фактор. При разрязване, лукът отделя летлива сулфенова киселина, която дразни очите. За да избегнете неприятното сълзене на очите, можете да охлаждате лука, преди да го режете.

3. С напредването на възрастта, производството на базални сълзи се забавя

При липсата на достатъчно сълзи от този вид, очите буквално изсъхват, което е доста неприятно. Сухота в очите се среща и при жени, които минават през хормонални промени (бременност, менопауза). Има специални капки за очи, т.н. „изкуствени сълзи“, които облекчават симптомите на сухотата в очите.

4. Бебета не могат да произвеждат сълзи веднага след раждането

Бебе плач

Въпреки че бебетата плачат много, те не произвеждат сълзи докато не навършат 7-8 месеца. Знаете ли кой пролива най-много сълзи? Според проучвания, жените плачат средно 3,5 пъти на месец, което е почти два пъти повече от мъжете. Средно хората произвеждат 50-100 литра сълзи годишно.

5. Плачът всъщност може да бъде полезен за вас

Някои учени твърдят, че плачът може да предизвика освобождаване на окситоцин и ендорфини – химикали, които ни карат да се чувстваме по-добре. Поради тази причина плачът може да бъде полезен за хората.

6. Двата най-сълзливи филма

Филм сълзи

Според Entertainment Weekly, филмът, предизвикал най-много сълзи е „Думи на обич“, който разказва историята на семейство, борещо се с диагнозата рак.

Вторият най-сълзлив филм е Бамби.

Според Merriam-Webster, компания, известна със своите речници, терминът „tearjerker“, който в превод означава „сълзлив“ се появава през 1912г., същата година, в която Титаник потъва.

Филмът „Титаник“ е на 16-то място в класацията за сълзливи филми на Entertainment Weekly.

7. Защо при плач и носът започва да тече?

Излишните сълзи, произведени от слъзните жлези, се вливат в носната кухина. Там се смесват с носен секрет и носът ви започва да тече.

8. Векове наред хората смятали, че сълзите се произвеждат в човешкото сърце

Разбито сърце

Старият завет казва, че сълзите се образуват, когато част от сърцето отслабне и се превърне във вода. В Библията темата за плача е често засягана. Векове наред хората вярвали, че сълзите идват от сърцето на човек, заради този цитат от Библията.

9. В средновековието плачът е бил напълно приемлив, дори се смятал за мъжествен

В англосаксонската поема Беоулф, когато Беоулф е убит от дракон, неговите воини „ридаят за смъртта на своя господар“. Крал Артур също бил известен с това, че често плачел.

10. Сълзотворен газ може да се използва срещу тълпи, но не и във война

Сълзотворният газ бил забранен за употреба на бойното поле чрез Конвенцията за химически оръжия от 1993 г. Стига се до това решение заради използването на химически оръжия в Иран и Ирак през 80-те години. Въпреки това правоприлагащите органи в повечето страни имат право да използват сълзотворен газ, за справяне с тълпите при ескалиране на напрежението.

  • Плачете ли на филми?

    Филм плач
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зърнени храни

9 зърнени храни, които не съдържат глутен

заспиване

Късното заспиване увеличава риска от сърдечни проблеми