in

Късното заспиване увеличава риска от сърдечни проблеми

заспиване

Всички знаем, че добрият сън е решаващ за здравето. „Когато спим достатъчно и добре, всички системи в тялотото ни се възраждат и му дават сила да се справи с предизвикателствата. Но когато не поучаваме достатъчно сън, настъпва объркване“, казва Роксан Пришар от американския университет Сейнт Томас.

Повечето учени напомнят, че сънят помага срещу стреса и безпокойството, подобрява мозъчната дейност и концентрацията, и въобще – действа, както бутонът „рестарт“ действа на компютъра. Малцина обаче коментират какво е значението на времето на заспиване.

Проучване на група британски учени, публикувано през ноември 2021 г. в European Heart Journal, се фокусира тъкмо върху този въпрос. Екипът на изследователя Дейвид Планс от института Алън Туринг анализирал данни на времето за заспиване в период от 1 седмица на повече от 88 026 души, както и тяхната медицинска история 6 години след това.

Кое е най-подходящото време за лягане?

Учените стигнали до извода, че хората, които заспиват между 10 и 11 ч вечер, по-късно през живота си показали по-малко сърдечни проблеми. За разлика от тях хората, които си лягали между 11 ч и полунощ демонстрирали 12% по-голям риск от сърдечни проблеми.

Рискът при хората, които заспивали след полунощ, стигнал дори до 25%. Тъй като 58 на сто от изследваните данни били на жени, учените правят извода, че проблемът засяга най-вече нежния пол. Изненадващо заспиването преди 10 ч вечерта също се оказало рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания – рискът при тази група се увеличавал с 24%.

Данните за изследването били взети от т. нар. Биобанк във Великобритания – „хранилище“, в което са събирани данни за здравето на 500 000 британци в продължение на 30 години. Възрастта им варира от 43 до 79 години, като средната е 61 години. Между 2013 и 2015 г. повече от 100 000 от тях носили в продължение на 7 дни уред за проследяване на активността, който отчитал не само всекидневните им дейности, но и навиците за сън.

След като проследили сърдечното здраве, отчетено в личните им медицински истории в продължение на 6 години, учените отчели, че 3,6 % от участниците съобщават за някакъв вид сърдечна диагноза, независимо от продължителността или качеството на съня.

Учените стигнали до извода, че нарушаването на циркадния ритъм е малко изследван рисков фактор, който се свързва с повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Те смятат, че той тепърва трябва да се изяснява в по-голям мащаб и в различни георгарфски ширини.

Loading

  • В кой часови диапазон обикновено си лягате?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сълзи

10 любопитни факта за човешките сълзи

сватба

Мечтаната сватба – мисия възможна