in

10 любопитни факта за земетресенията

земетресение

Земетресението е природно бедствие, което представлява разклащане на земната повърхност, предизвикано от разместването на част от земната кора. Земетресенията настъпват в резултат на натрупано напрежение и деформации в земната кора.

Земетресения се случват често, въпреки че повечето от тях не могат да бъдат усетени от хората. Смята се, че годишно има около 500 000 земетресения, а само 100 000 от тях могат да бъдат усетени.

Силните земетресения могат да бъдат много разрушителни, а често предизвикват и други бедствия – цунами, изригване на вулкани и други.

Въпреки че всеки е усещал земетресение поне веднъж в живота си, има много неща за тези природни бедствия, които вероятно не знаете.

1. Случват се по-често, отколкото си мислите

Всеки ден в някоя точка от света има земетресение. Както вече споменахме, всяка година има около 500 000 земетресения, които уредите за измерване засичат, но има и много земетресения, които не могат да бъдат уловени. Някои са в прекалено отдалечени райони, други са с прекалено малък магнитуд и остават нерегистрирани.

2. Могат да бъдат смъртоносни…

През 2017 година са регистрирани само 10 силни земетресения, което е най-малката бройка за период от 30 години. Въпреки това броят на смъртните случаи вследствие на земетресения само за тази година е 1230. При едно по-силно земетресение, жертвите могат да бъдат хиляди.

3. Не люлеенето е опасното

Самото трептене и люлеене на земята не е опасно само по себе си. Щетите и смъртните случаи обикновено са причинени от срутването на сгради и последващите бедствия като цунами и изригване на вулкани. Тези неща отнемат много повече животи, отколкото самото земетресение. При прочутото смъртоносно земетресение в Сан Франциско през 1906г., пожарите, предизвикани от земетресението, причиняват повече разрушения от самото земетресение.

4. Как ги измерваме

Чарлз Франсис Рихтер разработва скалата на Рихтер през 1935г., за да могат да се сравняват размерите на земетресенията. Силата на земетресенията се записва от сеизмограф. Когато започне земетресение, основата на сеизмографа се разклаща, но висящата тежест не. Някои сеизмографи имат допълнителна тежест от над 400 кг. Пружината поема цялото движение. Разликата в позицията между треперещата част на сеизмографа и неподвижната част е това, което се записва. Към днешна дата сеизмографите са модернизирани, имат електроника, която увеличава сигнала и са доста по-точни.

Силата на земетръса се измерва по скалата на Рихтер. Разликата между степените е 10 единици. Земетресения с магнитуд под 2.0 се считат за неоткриваеми, заметресенията с магнитуд 2.0-6.0 се считат за умерени, а тези с повече от 6.0 по Рихтер се считат за разрушителни.

5. Как се разбира къде е епицентъра

Сеизмолозите определят епицентъра на земетресението като събират сеизмични данни от 3 различни места. Проследяват времето, в което сеизмичните вълни са пристигнали на различните места и оттам изчисляват скоростта, с която са се движили. След което се рисуват кръгове около всяка точка, всеки с радиус, еквивалентен на разстоянието. Мястото, на което се пресичат 3-те кръга, е епицентъра на земетресението.

6. Най-силното земетресение, случвало се някога

Най-силното земетресение в човешката история се случва в Чили на 22 май 1960г. То е с магнитуд 9,5 – най-големият магнитуд, регистриран някога.

През 1964 година в Аляска има земетресение с магнитуд 9,2, което не е много по-слабо от чилийското.

7. Големите земетресения имат относително постоянен брой

Броят на силните земетресения е относително постоянен. От 1900 година насам учените очакват около 17 земетресения с магнитуд между 7,0 и 7,9 и едно по-силно земетресение, с магинтуд над 8,0 годишно. Обикновено очакванията им се оправдават.

8. Те могат да променят картата завинаги

Мощно земетресение, като това в Хаити, може да промени картата на света завинаги. Нивата на водните басейни се променят, бреговете се изместват при подобни силни земетресения, това затруднява много спасителните акции, но сателитни изображения биха помогнали в тези случаи.

9. Земетресения се случват и на Луната

На луната има „лунни трусове“, а не земетресения, но сеизмичната активност е същата. Кората на Луната се измества и променя по същия начин, но трусовете не са толкова силни, колкото на Земята. Метеоритите, удрящи лунната повърхност, също могат да причинят лунни трусове.

10. Повечето земетресения се срещат в една и съща област 

Вероятно вече знаете, че някои райони са с по-голяма сеизмична активност и съответно по-често се случват земетресения. Но всъщност 80-90% от земетресенията се случват в една и съща зона на земната кора, наречена „тихоокеански огнен пояс“ или „тихоокеански огнен пръстен“.

Loading

  • От кое природно бедствие се страхувате най-много?

    • Земетресение
    • Пожар
    • Наводнение
    • Лавина

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

книга

Кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов?

токсини

Защо имаме токсини в стомаха според аюрведа