in

ЕхаЕха

10 любопитни факта за Втората световна война

Втората световна война

Светът в последните години е странно място. След 2-годишна борба с опасен вирус, която все още не е свършила, човечеството е изправено пред ново изпитание. Военните действия в Украйна ни напомниха, че едно от най-големите богатства е да живееш във времена на световен мир.

Войните са неразделна част от човешката история и се водят почти непрестанно, но най-кървав отпечатък са оставили двете световни войни. От края на Втората световна война до днес са минали 77 години, а „раните“ все още не са зараснали. Вероятно сте чували много истории за този 6-годишен период, дори от очевидци, но със сигурност има неща, които не знаете:

1. Втората световна война избухва на 1 септември 1939 година

Немски войник

Продължителността на Втората световна война е точно 6 години. Започва на 1 септември 1939 година и приключва на 2 септември 1945г. Това е най-мащабният военен конфликт в историята на човечеството, а жертвите на войната са между 70 и 85 милиона.

2. Войната е била между „Съюзниците“ и „Оста“

Война

По време на войната различните страни сключвали пактове, за да си помагат взаимно. Главните сили в Страните от Оста или страните от Тристранния пакт са Хитлерска Германия, Италия и Япония. На тяхна страна са и по-малки държави, като Албания, Унгария, България, Румъния, Югославия, Финландия и други.

Враговете на Оста са т.н. Съюзници – Великобритания, Франция, Русия, Китай и САЩ. Те се наричат още Антифашистка коалиция.

3. Втората световна война е продължение на Първата световна война

Първа световна война

В края на Първата световна война е подписан Версайският мирен договор. С него се слага край на войната, но Германия не е допусната в преговорите. Този договор принуждава страната да плаща големи суми репарации и да се разоръжи, което разгневява германския народ. Хитлер използва това недоволство, за да се кандидатира за канцлер, като обещава да възстанови Германия. Така започва всичко. За начало на Втората световна война се счита германската инвазия в Полша, въпреки че има множество причини за войната.

4. САЩ участва във Втората световна война още преди нападението над Пърл Харбър

Пърл Харбър

В началото на Втората световна война Франклин Д. Рузвелт обявява, че САЩ ще запази неутралитет. Въпреки това, на 11 март 1941 г. е приет Законът за ленд-лизинг или „Заем-наем“, който позволява на САЩ да предоставят военна помощ на Обединените нации по време на Втората световна война.

5. 80% от мъжете от СССР, родени през 1923 година, не са оцелели

Съветски войници

Втората световна война е най-смъртоносният и кръвопролитен конфликт в човешката история. Смята се, че общият брой на жертвите е между 70 и 85 милиона души, по-голямата част от които цивилни. Най-голям е броят на младите мъже, тъй като те са били на първа линия в битките. Около 80% от съветските мъже, родени през 1923 година, загубили животите си във войната.

6. Терминът „нацист“

Нацист

Баварската дума „Nazi“ или „нацист“ всъщност означава „глуповат“. Журналистът Конрад Хайден пръв използва този термин като подигравка.

7. Появата на радарите

Военна палатка

Британският инженер Робърт Уотсън-Уат искал да разработи оръжие с помощта на електромагнитни вълни. Не успял да създаде смъртоносно оръжие, но по този начин се родила идеята за създаването на радар. По време на войната радарите са използвани за засичане на вражески кораби и самолети, а днес се използват с най-различни цели – като насочване на самолетите, определяне на метеорологичните условия, засичане на приближаващи обекти и много други.

8. Нацистите са убили около 12 милиона души

Аушвиц

Жертвите на Холокоста с еврейски произход са над 6 милиона. Освен евреите, които били убивани по особено жесток начин в „лагерите на смъртта“, животът си губят и други хора – комунистки, хомосексуални, роми, както и много военнопленници. Терминът „Холокост“ идва от гръцки език и означава „пълно изгаряне“.

9. Оръжието „Карл“

Оръдие

Карл Хайнрих Емил Бекер е немски експерт, създал най-мощното артилерийско оръдие, използвано във войната. Оръдието носи неговото име – Карл. То е използвано предимно срещу руснаците. Може да изстреля 2,5-тонен снаряд на три мили разстояние.

10. Германизацията

Германизация

Нацистите са убили милиони поляци по време на Втората световна война. Но тъй като малките полячета изглеждали като германчета на външен вид, те отвлекли над 50 000 деца. Тези бебета били осиновени от германци за „германизиране“.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ричард Гиър

Ричард Гиър с уникална роля в сериала на ВВС „Майка, баща, син“

Кейт Мидълтън

8 от любимите тоалети на Кейт Мидълтън, които носи постоянно