in

ЕхаЕха

10 интересни факта за Сикстинската капела

сикстинска капела
Снимка: Pixabay

Сикстинската капела е едно от най-популярните и ценени исторически места в Рим. Разположен в рамките на Ватикана, музеят всеки ден посреща около 25 000 посетители и над 5 млн. посетители на година. Основната атракция са световноизвестните фрески на тавана. Микеланджело създава шедьовър с удивителна красота. Вижте още интересни факти за Сикстинската капела, които ще ви накарат да искате още повече да посетите тази зашеметяваща атракция:

1. Сикстинската капела носи името си от папа Сикст IV, който поръчва изграждането ѝ върху основите на оригиналната Капела Магна през 1477 г. Параклисът има същите размери като храма на Соломон, както е описано в Стария завет.

2. Преди Микеланджело да започне работата по тавана на Сикстинската капела през 1508 г., той е бил украсен със синьо нощно небе със златни звезди, нарисувано от умбрийския художник Пиеро Матео д’Амелия.

3. Микеланджело работи по стенописите в продължение на четири години и оставя Бог за последно – той искал първо да усъвършенства техниката си, за да го изобрази перфектно. Бог е изобразен като възрастен мъж с развеяна сива коса – този образ е вдъхновил векове на християнската живопис.

4. Смята се, че Микеланджело е рисувал тавана легнал по гръб, но всъщност той е конструирал собствена система от скелета, за да може да рисува изправен за по-голяма прецизност и контрол.

5. Произведения на изкуството на Микеланджело не са единствените, изложени в Сикстинската капела. Можете също така да видите фрески и произведения на Доменико Гирландайо, Пиетро Перуджино, Козимо Розели и Сандро Ботичели.

6. Стената на олтара включва друга известна картина: Страшният съд. Тя също е рисувана от Микеланджело, който се завръща двадесет и две години след завършване на работата по тавана.

7. Многото голи тела във фреските са предизвиквали спорове в миналото. През 1564 г. Съветът на Трент смята изображенията за неприлични и нарежда на Даниеле да Волтера да ги покрие със смокинови листа, дрехи и други предмети.

8.  Микеланджело завършва целия таван, без да може да види работата си изцяло, тъй като скелето остава на мястото си до самия край. Той вижда своето цялостно творение чак на откриването му.

9. Картините представляват сцени от живота на Мойсей и Христос от Стария и Новия завет. На Северната стена е историята на Христос, а на южната – на Мойсей. На западната стена са фреските за „Страшния съд“ на Микеланджело, а на източната – „Възкресението на Христос“ от Хенрик ван ден Броек и „Спорът за тялото на Мойсей“ от Матео Перес.

10. Площта на тавана на Сикстинската капела е около 1/6 от футболно игрище – това е около 1100 кв. метра.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

румъния

Какво да видим в Румъния?

„Зимна улица“ – когато всичко излезе извън контрол