in

Какво да видим в Румъния?

румъния

Румъния е физически толкова близо до България и същевременно е толкова непозната. Хубавото е, че можете да отскочите както за уикенда до Букурещ например, така и да останете за по-дълго в някой от морските, ски и балнео курорти, да обиколите прочутите византийски манастири в Буковина или да опознаете делтата на река Дунав и месоядните й растения.

Букурещ

букурещ

Румънската столица Букурещ се намира само на 75 км от Русе. В емблема на града се е превърнал Палатът на Парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, е израз на мегаломанското мислене на Чаушеску. Диктаторът нарежда няколко от най-старите квартали на столицата да бъдат изравнени със земята, за да може пред Парламента да се прокара обширен булевард с фонтани между платната – достоен фон за величествената сграда. Част от Парламента е отворен за посещения с предварителна уговорка, а билетът е около 3,50 евро.

Други забележителни сгради в Букурещ са Дворецът „Котрочени”, в който се помещава президентската администрация, Дворецът на Патриаршията, Войводският дворец – един от най-старите паметници от времето на феодализма, запазен в оригиналния си вид. Сградата на Съдебната палата е построена през 1895 г. като копие на Двореца на правосъдието в Париж.

Триумфалната арка в Букурещ е открита през 1936 г. в памет на храбростта на румънските воини, сражавали се през Първата световна война.

Едно по-различно преживяване предлага Музеят на селото, който се намира в северната част на Букурещ, край езерото Херастръу. Там на площ от над 100 000 кв.м са изложени 272 автентични селски къщи, ферми и дворове от цялата страна.

По склоновете на Карпатите

румъния

Карпатите предлагат много възможности – от разходка сред иглолистните и широколистни гори и алпийски пасища, до почивка в някой от многобройните балнеокурорти като Бъиле Тушнад, Борсек, Ковасна. Не очаквайте 5-звездни спа-центрове, а чист въздух и природа, недокосната от човешката ръка.

В Карпатите има и чудесни условия за ски в популярните курорти Лаку Рошу, Синая, Предеал, Борша.

Може би един от най-популярните е Пояна Брашов, който наскоро беше обявен от британско проучване  за най-евтиния ски курорт, в който ще получите качество срещу парите си, следван непосредствено от Банско.

Пояна Брашов се намира на 1770 м надморска височина, на около 10 км от град Брашов, и разполага с олимпийска писта, улей за бобслей, 12 писти за спускания и две шанци за скокове.

В самия град Брашов пък се твърди, че се намира най-тясната уличка в Европа. Страда Сфории (Въжената уличка) е широка едва 1,20 м и първоначално е била използвана за достъп на пожарникарите.

Ако искате да научите за още забележителности, прочетете ТУК

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Илон Мъск

Въпросът, който Илон Мъск обича да задава на интервю за работа

сикстинска капела

10 интересни факта за Сикстинската капела