in

ЕхаЕха

10 интересни факта за Михаил Горбачов

горбачов
Снимка: Уикипедия

Считан за една от най-противоречивите и значими фигури на XX век, Михаил Горбачов е последният лидер на Съветския съюз. През 1990 г. той бе удостоен с Нобелова награда за мир заради ключовата му роля в деескалацията на Студената война. Вижте 10 интересни факта за живота му:

1. Той е роден в руско-украинско семейство

Михаил Горбачов е роден на 3 март 1931 г. в село Приволное, Ставрополски край. Майка му е украинка Мария Пантелеевна. Тя била вярна православна християнка и първоначално нарекла бебето си Виктор, но тайно го кръстила Михаил.

2. Семейството му страдало по време на режима на Сталин

В началото на 30-те години започва интензивна политика на систематична социализация, включваща бързата индустриализация, колективизацията на земеделието и изкореняването на „класовите врагове“.

В Украйна настъпва глад в периода между 1931 г., при който чичовците и лелята на Горбачов по бащина линия умират. По-късно, когато държавата търси „врагове на народа“, и двамата му дядовци са арестувани и изпратени в ГУЛАГ.

3. Горбачов твърдо вярвал в Съветския идеал

Като студент Горбачов е активна част от комсомолската съветска младежка организация, като бързо се издига до лидер на местната си група. Невероятната му работна етика кара Горбачов и баща му Сергей да прекарват често по 20 часа на ден на полето през лятото.

Толкова, че през 1948 г. те прибират над 80 тона зърно, подвиг, за който Сергей е награден с орден „Ленин“, а синът му – с орден „Червено знаме на труда“. Горбачов официално става член на комунистическата партия през 1950 г.

4. Като студент той не се страхувал да предизвика статуквото

Горбачов се присъединява към Московския юридически факултет през 1950 г., въпреки че правото не е като цяло добре разглеждана тема в Съветския съюз по това време. Той спечели репутация на посредник по време на конфликт и откровен в клас.

5. Горбачов се издига стабилно в редиците на Комунистическата партия

След дипломирането си Горбачов се завръща в родната си провинция Ставропол, за да ръководи регионалния комсомол. Той използва ласкателства, за да спечели благоволението на влиятелни политици, така че до 1970 г. се издига до ролята на първи секретар на Ставропол, което му дава значителна власт над региона.

След това става лесно да стане част от московския политически елит. През 1978 г. Горбачов е назначен за секретар на Централния комитет. Повишението идва с голямо подобрение в стандарта му на живот: Горбачов и съпругата му Раиса вече имат достъп до по-добри медицински грижи, магазини и дори имат готвач и прислуга.

6. Той става лидер на Съветския съюз на 11 март 1985 г.

Възрастният и болен лидер на СССР Константин Черненко, който често е бил твърде болен, за да присъства на заседанията на Политбюро, си отива на 10 март. Горбачов не е очаквал да бъде препоръчан за ролята. Той бил на 54 години и вече бил пропуснат за поста през февруари 1984 г.

Той бил единодушно избран за осми генерален секретар на Съветския съюз. Никой от съветското ръководство не очаквал той да бъде толкова радикален реформатор, какъвто се оказа.

7. Той драстично реформира Съветския съюз

Горбачов възприе коренно нов подход към управлението от предшествениците си, говорейки с хората на улицата и открито се доверявайки на Раиса, която стана неофициалната „първа дама“. В рамките на една година – по-бързо от Сталин, Хрушчов или Брежнев – той промени съветското ръководство, издигайки съюзниците си в по-голям авторитет.

Забележителните политики на Горбачов на гласност („откритост“) и перестройка („преструктуриране“) позволиха по-голяма свобода на културното изразяване и пресата, както и опити за демократизация чрез въвеждане на тайно гласуване и многопартийни избори. Тези дори скромни реформи бяха дълбоко непопулярни сред комунистическите хардлайнери и бюрократи, които не искаха да разхлабят хватката си върху икономиката на Съюза. Той дори се изправи пред краткотраен преврат през август 1991 г.

8. Горбачов поддържа добри отношения със Съединените щати

Освен политиката си на вътрешни реформи, Горбачов търси по-добри отношения с противника на Съветския съюз от Студената война – Съединените щати. През 1987 г. той подписва договор с президента на САЩ Роналд Рейгън, като се съгласява, че двете страни ще унищожат останалите си ядрени арсенали със среден обсег.

Горбачов също ръководи изтеглянето на съветските войски от окупирания Афганистан между 1988 и 1989 г. Съветите нахлуха през 1979 г., за да осигурят присъединяването на Афганистан към тях в Студената война срещу подкрепяните от Съединените щати муджахидини.

9. Той беше инструмент за разпадането на Съветския съюз

Наред с въвеждането на радикална нова програма за културна, избирателна и дипломатическа реформа, Горбачов открито подкрепя реформите в страните от съветския източноевропейски блок. Полша, Източна Германия, Унгария и Чехословакия са демократично избрани некомунистически правителства между 1989 и 1990 г. и Горбачов се съгласи на поетапно изтегляне на съветските войски от всяка страна.

До лятото на 1990 г. Горбачов дори се съгласи на обединението на Източна и Западна Германия, събаряйки „Желязната завеса“, която разделяше земното кълбо по време на Студената война.

10. Той се кандидатира за президент на Русия

През 1996 г. Горбачов се кандидатира за президент на Русия. Той събра само 1% от гласовете. Въпреки това оттогава той остава забележителна обществена фигура в Русия като член на няколко мозъчни тръста и съсобственик на независимия вестник „Новая газета“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Майкъл Джексън

Майкъл Джексън – икона в музиката, нещастен в живота

романови

Трагичната съдба на династия Романови