Индийската подправка куркума се смята за най-полезната подправка в света и има редица доказани ползи за здравето. Тя съдържа антиоксидантното и противовъзпалително съединение куркумин, на което се дължи и ярко жълтият цвят на подправката.
Подправката се получава след изсушаване на корена и стриването му на прах. Днес ще ви разкажем за някои от най-лечебните ѝ свойства и защо е хубаво да присъства по-често в менюто ви:
Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Сърдечно-съдовите заболявания са водещият убиец в световен мащаб, според Световната здравна организация. Въпреки че много фактори допринасят за инсулт и сърдечни заболявания, един от най-важните проблеми е възпалението. Противовъзпалителното действие на куркумата може да помогне за предотвратяване на артериални заболявания. Куркуминът може да предпази сърцето от исхемия – неадекватно кръвоснабдяване на орган или част от тялото, особено на мускулите в сърцето.
Понижава нивата на лошия холестерол
Куркумата намалява нивата на кръвните мазнини, наречени триглицериди. Триглицеридите са вид мазнина, която се образува в кръвта, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте. С течение на времето те могат да се натрупат и да работят в тандем с лошия холестерол, наречен LDL.
Изследване, публикувано в Nutrition Journal, установява, че хората, които приемат куркума и куркумин, имат по-ниски нива на LDL холестерол и триглицериди в сравнение с тези, които не приемат.
Куркумата стимулира загубата на тегло
Подправката може да даде тласък на вашите усилия за отслабване. Увеличаването на приема на куркума само по себе си не е страхотна стратегия за отслабване, но то може да ви помогне да смекчите възпалението, свързано със затлъстяването, и да ви даде лек тласък в изгарянето на мазнини. Най-добрият начин е да си я набавяте чрез храна.
Облекчава артрита
Куркуминът е полифенол – вид антиоксидант – който допринася за противовъзпалителните свойства на куркумата. Няколко проучвания, включително едно в Journal of Medicinal Food, установяват, че куркуминът има способността да намалява болката, сковаността и подуването на ставите, засегнати от артрит. Трябва обаче да внимавате с количеството куркума, тъй като приемането на повече от 500 mg куркумин може да потисне усвояването на желязо.
Куркумата може да предотврати Алцхаймер
Хората, които живеят в Индия, имат по-ниски нива на болестта на Алцхаймер в сравнение с жителите на Европа и Съединените щати. Куркумата се използва в Аюрведа, холистична лечебна система, възникнала в Индия преди хиляди години и все още популярна днес. Консумацията на един грам куркума всеки ден може да бъде полезна за паметта или когнитивната функция, особено при хора, които имат преддиабет.
Намалява симптомите на тревожност и депресия
Куркуминът може да помогне в борбата срещу възпалението в тялото, което понякога играе ключова роля в депресията. Повечето налични изследвания показват, че куркуминът може да помогне за намаляване на симптомите на депресия при тези, които вече използват антидепресант.
Контролира нивата на кръвната захар
Изследване на куркумин, публикувано в Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism, предполага, че той може да действа като хипогликемичен агент – понижава и подпомага контрола на нивата на кръвната глюкоза (кръвната захар) при хора с диабет тип 2. Добрият контрол на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на сериозни здравословни усложнения, свързани с диабета, като невропатия (увреждане на нервната система) и нефропатия (бъбречно заболяване).
Има противоракови свойства
Изследвания върху животни показват, че може да има връзка между успокояващото възпалението действие на куркумина и рака. Куркуминът изглежда има противораков потенциал, защото пречи на клетъчните сигнални пътища в лабораторно отгледани ракови клетки и се изследва в редица клинични изпитвания.
Облекчава симптомите на колит и раздразнени черва
Хората, които страдат от синдром на раздразнените черва, непрекъснато се борят със стомашни спазми, подуване на корема, диария и много други неприятни чревни проблеми. Куркумата има потенциала да облекчи част от този коремен дискомфорт, според мета-анализ на изследване от 2018 г. в Journal of Clinical Medicine.
Куркумата може да блокира опасни молекули
Куркуминът може да укроти нестабилните кислородни молекули, известни като свободни радикали – липсва им електрон, което ги кара да увреждат други молекули в опит да заменят техните електрони, според изследване в Nutrients on curcumin and liver disease. С течение на времето увреждането може да насърчи увреждане на артериите, растеж на тумори и е основната причина за стареенето. Антиоксидантите – като куркумин – ни предпазват от свободните радикали, като предлагат електрон и неутрализират опасната молекула.
-
Обичате ли да готвите с куркума?
-
Да
-
Не
-