Френските макарони станаха много популярни през последните години. Това са малки сладкиши, които се правят от белтъци, пудра захар и смлени бадеми. Макароните наподобяват бисквитки, които се слепват с крем. Могат да бъдат с най-различен вкус.
Произходът на макароните не е особено ясен. Според едни източници рецептата е създадена през 791 г. в манастир във Франция. Според други, десертът е занесен във Франция от италиански готвачи.
Рецептата за френски макарони е различна в почти всеки френски град, но едно е сигурно- това е поредният шедьовър на френската кухня.
Рецептата, която ще ви предложим е лесна и е подходяща за начинаещи в кухнята.
Необходими продукти:
- 100 грама бадемово брашно
- 75 грама пудра захар
- 70 грама белтъци
- 75 грама захар
- ¼ ч. л. сол
- гел боя за сладкиши
За крема:
- 2 жълтъка
- 50 грама захар
- 3 с. л. мляко
- 115 грама масло
- 1 ч. л. ванилия
- есенция по избор
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг. Добавете солта и продължете да бъркате.
Пудрата захар трябва да се пресее два пъти. След това я добавете лъжица по лъжица и не спирайте да бъркате. Добавете и обикновената захар по същия начин.
Ако ще добавяте боя, сега е моментът.
Продължете да разбърквате сместа с миксер, докато се образуват твърди върхове.
Пресейте бадемовото брашно 2 пъти и постепенно го добавете към сместа. Разбъркайте с шпатула.
Прехвърлете сместа в пош.
Ако нямате специална форма за френски макарони, пригответе 2 тави, сложете хартия за печене и очертайте кръгчета с помощта на капачка или малка чаша. Кръгчетата ще служат като шаблон за разпределянето на сместа. Направете ги на разстояние поне 2 см едно от друго.
Оформете кръгчета от готовата смес. Ударете няколко пъти тавата в кухненския плот, за да спукате всички балончета въздух. Ако има големи балончета, можете да ги спукате с клечка за зъби.
Оставете макароните да престоят поне 30 минути. Докоснете ги внимателно с пръст, ако тестото не остава по пръста ви, време е да ги изпечете.
Макароните се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна, около 15-18 минути.
Оставете ги да се охладят, преди да ги извадите от тавата.
За крема разбийте жълтъците и добавете захарта. Добавете млякото и сложете сместа на котлона. Гответе, докато крема се сгъсти, около 5 минути.
Свалете от котлона и добавете маслото. Накрая добавете ванилия и есенцията, ако слагате такава, разбъркайте и прехвърлете крема в пош.
Сложете по малко крем върху всеки макарон и ги слепете.
Оставете да престоят поне 24 часа преди консумация.
-
Обичате ли френски макарони?
-
Да
-
Не
-