Малките кюфтенца, които се сервират със специален сос, сладко от боровинки и картофено пюре, са едно от традиционните ястия в Швеция.
Те се приготвят от 50% свинско и 50% телешко смляно месо и за разлика от кюфтетата в повечето държави, се овкусяват с бахар и индийско орехче.
Интересното при тези кюфтенца е фактът, че се сервират със сладко от боровинки, което е необичайна комбинация, но пък е много вкусно.
Рецептата за шведските кюфтета всъщност е донесена от Турция в началото на 18-ти век от шведския крал Чарлз XII.
Шведите приготвят това ястие както на празници, така и в ежедневието.
Ето как да приготвите вкусни шведски кюфтенца със сос и сладко:
Необходими продукти:
- 2 ч.л. галета
- 50 мл сметана за готвене
- 1 яйце
- 1 с.л. концентриран пилешки или телешки бульон
- ½ глава лук
- 25 грама масло
- 500 грама кайма (смес от телешко и свинско)
- сол и черен пипер
- ½ к.л. индийско орехче
- 1 к.л. бахар на прах
За соса:
- 200 мл сметана за готвене
- 2 ч.л. тъмен соев сос
- 200 мл телешки бульон
- 25 грама масло
- 1 с.л. царевично нишесте
- сол и черен пипер
- 2 с.л. сладко от боровинки или череши
Начин на приготвяне:
Комбинирайте галетата, сметаната, бульона и разбитото яйце. Оставете да престои около 5 минути.
Запържете нарязания на ситно лук в маслото и го добавете към сместа.
Добавете каймата, овкусете със сол, черен пипер, бахар и индийско орехче и разбъркайте.
Намокрете ръцете си и направете малки топчета от каймата.
Загрейте мазнината и слагайте по няколко кюфтенца.
Пържете до златисто, 5-6 минути.
Извадете кюфтенцата върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина.
През това време направете соса: Комбинирайте сметаната с царевичното нишесте.
Изсипете тази смес, както и бульона и соевия сос в тигана, в който сте пържили кюфтетата.
Овкусете със сол и черен пипер, добавете сладкото и оставете да се готви няколко минути, за да се сгъсти.
Върнете кюфтетата в тигана при соса, оставете за минута-две, за да се овкусят и сервирайте.
Тези кюфтенца се сервират с картофено пюре и още малко сладко от боровинки.
Можете да не връщате кюфтетата в тигана, а да ги залеете със соса директно в чинията.
-
Обичате ли шведски кюфтенца?
-
Да
-
Не
-