in

Традиционни шведски кюфтенца

Шведски кюфтета

Малките кюфтенца, които се сервират със специален сос, сладко от боровинки и картофено пюре, са едно от традиционните ястия в Швеция.

Те се приготвят от 50% свинско и 50% телешко смляно месо и за разлика от кюфтетата в повечето държави, се овкусяват с бахар и индийско орехче.

Интересното при тези кюфтенца е фактът, че се сервират със сладко от боровинки, което е необичайна комбинация, но пък е много вкусно.

Рецептата за шведските кюфтета всъщност е донесена от Турция в началото на 18-ти век от шведския крал Чарлз XII.

Шведите приготвят това ястие както на празници, така и в ежедневието.

Ето как да приготвите вкусни шведски кюфтенца със сос и сладко:

Необходими продукти:

  • 2 ч.л. галета
  • 50 мл сметана за готвене
  • 1 яйце
  • 1 с.л. концентриран пилешки или телешки бульон
  • ½ глава лук
  • 25 грама масло
  • 500 грама кайма (смес от телешко и свинско)
  • сол и черен пипер
  • ½ к.л. индийско орехче
  • 1 к.л. бахар на прах

За соса: 

  • 200 мл сметана за готвене
  • 2 ч.л. тъмен соев сос
  • 200 мл телешки бульон
  • 25 грама масло
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. сладко от боровинки или череши

Начин на приготвяне:

Комбинирайте галетата, сметаната, бульона и разбитото яйце. Оставете да престои около 5 минути.

Запържете нарязания на ситно лук в маслото и го добавете към сместа.

Добавете каймата, овкусете със сол, черен пипер, бахар и индийско орехче и разбъркайте.

Намокрете ръцете си и направете малки топчета от каймата.

Загрейте мазнината и слагайте по няколко кюфтенца.

Пържете до златисто, 5-6 минути.

Извадете кюфтенцата върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина.

През това време направете соса: Комбинирайте сметаната с царевичното нишесте.

Изсипете тази смес, както и бульона и соевия сос в тигана, в който сте пържили кюфтетата.

Овкусете със сол и черен пипер, добавете сладкото и оставете да се готви няколко минути, за да се сгъсти.

Върнете кюфтетата в тигана при соса, оставете за минута-две, за да се овкусят и сервирайте.

Тези кюфтенца се сервират с картофено пюре и още малко сладко от боровинки.

Можете да не връщате кюфтетата в тигана, а да ги залеете със соса директно в чинията.

Loading

  • Обичате ли шведски кюфтенца?

    Шведски кюфтенца
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

свят

Тест: Колко добре познавате нашата планета?

вСЪЩНОСТ“

Къде растат райските ябълки?