in

Традиционни шведски кюфтенца

Шведски кюфтета

Малките кюфтенца, които се сервират със специален сос, сладко от боровинки и картофено пюре, са едно от традиционните ястия в Швеция.

Те се приготвят от 50% свинско и 50% телешко смляно месо и за разлика от кюфтетата в повечето държави, се овкусяват с бахар и индийско орехче.

Интересното при тези кюфтенца е фактът, че се сервират със сладко от боровинки, което е необичайна комбинация, но пък е много вкусно.

Рецептата за шведските кюфтета всъщност е донесена от Турция в началото на 18-ти век от шведския крал Чарлз XII.

Шведите приготвят това ястие както на празници, така и в ежедневието.

Ето как да приготвите вкусни шведски кюфтенца със сос и сладко:

Необходими продукти:

  • 2 ч.л. галета
  • 50 мл сметана за готвене
  • 1 яйце
  • 1 с.л. концентриран пилешки или телешки бульон
  • ½ глава лук
  • 25 грама масло
  • 500 грама кайма (смес от телешко и свинско)
  • сол и черен пипер
  • ½ к.л. индийско орехче
  • 1 к.л. бахар на прах

За соса: 

  • 200 мл сметана за готвене
  • 2 ч.л. тъмен соев сос
  • 200 мл телешки бульон
  • 25 грама масло
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. сладко от боровинки или череши

Начин на приготвяне:

Комбинирайте галетата, сметаната, бульона и разбитото яйце. Оставете да престои около 5 минути.

Запържете нарязания на ситно лук в маслото и го добавете към сместа.

Добавете каймата, овкусете със сол, черен пипер, бахар и индийско орехче и разбъркайте.

Намокрете ръцете си и направете малки топчета от каймата.

Загрейте мазнината и слагайте по няколко кюфтенца.

Пържете до златисто, 5-6 минути.

Извадете кюфтенцата върху кухненска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина.

През това време направете соса: Комбинирайте сметаната с царевичното нишесте.

Изсипете тази смес, както и бульона и соевия сос в тигана, в който сте пържили кюфтетата.

Овкусете със сол и черен пипер, добавете сладкото и оставете да се готви няколко минути, за да се сгъсти.

Върнете кюфтетата в тигана при соса, оставете за минута-две, за да се овкусят и сервирайте.

Тези кюфтенца се сервират с картофено пюре и още малко сладко от боровинки.

Можете да не връщате кюфтетата в тигана, а да ги залеете със соса директно в чинията.

  • Обичате ли шведски кюфтенца?

    Шведски кюфтенца
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

свят

Тест: Колко добре познавате нашата планета?

вСЪЩНОСТ“

Къде растат райските ябълки?