Мисо супата е традиционна японска супа, приготвена предимно от мисо паста, даши (бульон) и допълнителни съставки като зеленчуци, водорасли и тофу.
Смята се, че над ¾ от хората в Япония консумират мисо супа поне веднъж на ден. Тази супа се превръща в „ежедневна храна“ за самураите през периода на Камакура (1185–1333) и по време на японските граждански войни.
Мисото се използва от векове в азиатските култури като пробиотик за укрепване на имунната система, понижаване на лошия холестерол и осигуряване на полезни витамини.
Необходими продукти:
- ¼ чаша кацуобуши (подправка, направена от сушени люспи на паламуд)
- 100 грама гъби шийтаке
- 4 чаши вода
- 1 лист комбу (ядливо водорасло)
- 3 с. л. бяло или червено мисо
- 225 грама тофу
- ¼ чаша зелен лук
Начин на приготвяне:
Сложете кацуобуши в тензух и завържете здраво.
Сложете водата и водораслото в тенджера и оставете да кипне. Добавете тензуха с подправката във врящата вода и оставете да престои 5 минути.
След това извадете тензуха и водораслото.
Отделете 2-3 супени лъжици от този бульон и в него разтворете мисо пастата.
Добавете тофуто и гъбите към бульона и оставете да се готви около 5 минути.
Добавете разтвореното мисо и зеления лук.
-
Харесвате ли японската кухня?
-
Да
-
Не
-