in

Традиционна японска супа Мисо с тофу

Мисо супата е традиционна японска супа, приготвена предимно от мисо паста, даши (бульон) и допълнителни съставки като зеленчуци, водорасли и тофу.

Смята се, че над ¾ от хората в Япония консумират мисо супа поне веднъж на ден. Тази супа се превръща в „ежедневна храна“ за самураите през периода на Камакура (1185–1333) и по време на японските граждански войни.

Мисото се използва от векове в азиатските култури като пробиотик за укрепване на имунната система, понижаване на лошия холестерол и осигуряване на полезни витамини.

Необходими продукти:

  • ¼ чаша кацуобуши (подправка, направена от сушени люспи на паламуд)
  • 100 грама гъби шийтаке
  • 4 чаши вода
  • 1 лист комбу (ядливо водорасло)
  • 3 с. л. бяло или червено мисо
  • 225 грама тофу
  • ¼ чаша зелен лук

Начин на приготвяне: 

Сложете кацуобуши в тензух и завържете здраво.

Сложете водата и водораслото в тенджера и оставете да кипне. Добавете тензуха с подправката във врящата вода и оставете да престои 5 минути.

След това извадете тензуха и водораслото.

Отделете 2-3 супени лъжици от този бульон и в него разтворете мисо пастата.

Добавете тофуто и гъбите към бульона и оставете да се готви около 5 минути.

Добавете разтвореното мисо и зеления лук.

Loading

  • Харесвате ли японската кухня?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 от най-запомнящите се тоалети на Кари Брадшоу

„Жена на вятъра“ – книга за мъжете и Господ