Тофуто е веган алтернативата на сиренето. Приготвя се от соево мляко и е подходящо за вегани. Ако се консумира самостоятелно е малко безвкусно, но приготвено по правилния начин може да бъде много вкусно. В тази рецепта е комбинирано с киноа и броколи. Киноата добавя много полезни вещества, а броколите правят цялото ястие много по-свежо.
Необходими продукти:
- 400 грама тофу
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. киноа
- 4 с. л. кокосово масло
- 3 с. л. оризов оцет
- 2 с. л. фъстъчено масло
- 2 с. л. соев сос
- 2 ч. л. мед
- 3/4 ч. фъстъци
- 1 глава броколи
- 1 лайм
- 3/4 ч. непосладени кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Нарежете тофуто на кубчета и поръсете със сол. Оставете го върху кухненска хартия за около 10 минути, за да се изцеди добре.
Измийте киноата. Загрейте 1 с. л. кокосово масло, добавете киноата в него и гответе, докато водата се изпари. Добавете малко сол и 1 3/4 ч. вода.
Оставете да заври и намалете котлона. Трябва да се готви около 15 минути. Киноата ще поеме цялата вода.
Разбийте оризовия оцет, фъстъченото масло и соевия сос. Натрошете фъстъците и добавете и тях.
Измийте броколите и ги накъсайте на розички.
Настържете малко от кората на лайма в киноата и изстискайте малко от сока.
Запържете кокосовите стърготини, докато станат златисти.
Загрейте останалото кокосово масло в тиган и запържете тофуто, отново до златисто.
Извадете го върху хартия за печене, за да се изцеди излишната мазнина.
В същата мазнина запържете и броколите за 2-3 минути, докато станат още по-ярко зелени.
Изсипете готовия сос в тигана и гответе 3-4 минути, докато леко се сгъсти.
Добавете тофуто към соса и разбъркайте, за да се овкуси добре.
Сложете броколите и тофуто върху киноата, ако е необходимо овкусете с още сол.
-
Харесвате ли вкуса на тофуто?
-
Да
-
Не
-