В България консумирането на телешко месо не е толкова популярно, колкото в други страни. Въпреки това напоследък все повече хора започват да заместват свинското с телешко. То е доста по-полезно, но приготвянето му е малко по-специфично.
Една от най-вкусните части от телето са т.н. „телешки медальони“. Представляват малки кръгли парчета месо от плешката.
Най-класическият метод за приготвяне на медальони е с гъби и карофено пюре. Ето как да приготвите това вкусно ястие:
Необходими продукти:
- 8 телешки медальона
- 200 грама гъби
- 3-4 с.л. масло
- 1 глава лук
- 1 ч. зеленчуков бульон
- 3 с.л. брашно
- сол и черен пипер
- 1 с.л. горчица
- 4-5 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- пресен магданоз
- 150 мл сметана за готвене
- 250 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
Овкусете медальоните с малко сол и черен пипер. Потопете ги в брашно и изтръскайте, за да изпадне излишното.
Сложете ги в тиган с масло и запечатайте от двете страни за по няколко минути.
Извадете месото и в същия тиган запържете лука и гъбите.
След като гъбите омекнат, добавете горчицата, чесъна и дафиновия лист.
Върнете и месото в тигана и добавете бульона.
В малка купичка комбинирайте бялото вино, сметаната и 1-2 с.л. брашно.
Изсипете и тази смес в тигана и гответе, докато месото стане готово, след което поръсете с пресен магданоз.
Сервирайте върху канапе от картофено пюре.
-
Консумирате ли телешко месо?
-
Да
-
Не
-