in

Студена супа от червено цвекло с цедено кисело мляко

Студена супа от червено цвекло

Сезонът на студените супи настъпи! Време е за класиката на лятото, таратора, както и за останалите вкусни зеленчукови супи, на които не можем да се наситим.

Класическата супа от цвекло се нарича Борш и идва от Украйна, но е популярна също в Източна и Централна Европа. Това е вариант на класическата супа Борш, който е доста по-подходящ за лятото.

Червено цвекло, копър, цедено кисело мляко- типични за лятото вкусове, комбинирани в тази вкусна и разхлаждаща лятна супа.

В оргиналната рецепта зеленчуците се варят в пилешки бульон, но е напълно излишно една зеленчукова супа да има вкус на пиле. Можете съвсем спокойно да го замените със зеленчуков бульон или с вода.

Относно цеденото кисело мляко- може да се използва също обикновено кисело мляко или заквасена сметана. Имайте предвид, че ако сложите обикновено кисело мляко, супата ще стане значително по-рядка, а пък със сметаната ще бъде доста кремообразна. Може би цеденото кисело мляко е златната среда.

Вижте как да приготвите тази свежа супа, която ще се превърне в новото ви любимо ястие за лятото:

Необходими продукти:

  • 6 глави червено цвекло
  • 1 голяма краставица
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 ч.ч. цедено кисело мляко
  • 2 с.л. кленов сироп или захар
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • ½ връзка пресен копър

Начин на приготвяне:

Измийте цвеклото добре и го сложете в голяма тенджера. Залейте го със зеленчуков бульон или вода, така че да е покрито с течност и оставете да се вари.

Варете до омекване на цвеклото, това ще отнеме около 35-40 минути, в зависимост от размера на главите.

Извадете цвеклото с решетъчна лъжица и го оставете да се охлади. Прецедете течността и също я оставете да се охлади. Ще ви бъдат необходими около 4 чаши от нея.

Обелете цвеклото и го разделете на две части. Едната част ще добавите към бульона, а другата нарежете на малки кубчета.

Нарежете краставицата на кубчета, като за таратор, и накълцайте копъра и лука на ситно.

Комбинирайте нарязаното цвекло с краставиците, лука и копъра.

Сложете прецедения бульон, останалото цвекло, цеденото кисело мляко, кленовия сироп, оцета и солта в блендер.

Блендирайте до получаване на гладка смес, след което към нея добавете подготвените зеленчуци.

Разбъркайте и сложете в хладилника, за да се охлади добре.

Можете да добавите още малко цедено кисело мляко преди сервиране, както и сварено яйце.

Loading

  • Опитвали ли сте студена супа от червено цвекло?

    Супа червено цвекло
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Модерна история

Тест: 15 исторически събития от модерната история

Малкият принц

Историята на „Малкият принц“, книга за пораснали деца