Аматричана е традиционен италиански сос за паста, базиран на гуанчале, което е свинска буза, сирене Пекорино Романо, домати и в някои варианти лук. Тази рецепта произлиза от италианското градче Аматриче. В началото, този вид паста била основната прехрана на овчарите, но се приготвяла без домати. По-късно, когато доматите са внесени от Америка, се добавят към рецептата за паста Аматричана. В останалите части на Италия има някои разлики в продуктите. Не е задължително този вид паста да се приготвя със свинска буза, може да се замени с бекон или панчета – традиционен италиански колбас, наподобяващ бекон. Също така лукът може да бъде заменен с чесън. Ето как да приготвите вкусни спагети Аматричана:
Необходими продукти:
- 320 грама спагети
- 400 грама белени домати
- 75 грама сирене Пекорино Романо, което можете да замените и с пармезан
- зехтин
- 50 мл бяло вино
- 1 люта чушка
- 1 глава лук
- сол
- черен пипер
- 200 грама бекон
Начин на приготвяне:
Нарежете бекона и лука на ситно. Запържете първо лука в зехтин за няколко минути, след това добавете и бекона, както и лютата чушка, нарязана на много ситно. Пържете около 7-8 минути, докато беконът стане хрупкав.
Добавете бялото вино и увеличете силата на котлона, за да се изпари.
Извадете бекона и лука от тигана и добавете доматите. Подправете със сол и черен пипер. Оставете ги да врят около 10 минути, за да се сгъстят.
Междувременно сварете спагетите в подсолена вода.
След като спагетите са готови, изцедете ги от водата и ги прехвърлете в доматения сос, добавете бекона и лука, както и настърганото сирене.
Разбъркайте добре и сервирайте.
-
Опитвали ли сте спагети Аматричана?
-
Да
-
Не
-