in

Спагети Аматричана

Аматричана е традиционен италиански сос за паста, базиран на гуанчале, което е свинска буза, сирене Пекорино Романо, домати и в някои варианти лук. Тази рецепта произлиза от италианското градче Аматриче. В началото, този вид паста била основната прехрана на овчарите, но се приготвяла без домати. По-късно, когато доматите са внесени от Америка, се добавят към рецептата за паста Аматричана. В останалите части на Италия има някои разлики в продуктите. Не е задължително този вид паста да се приготвя със свинска буза, може да се замени с бекон или панчета – традиционен италиански колбас, наподобяващ бекон. Също така лукът може да бъде заменен с чесън. Ето как да приготвите вкусни спагети Аматричана:

Необходими продукти: 

  • 320 грама спагети
  • 400 грама белени домати
  • 75 грама сирене Пекорино Романо, което можете да замените и с пармезан
  • зехтин
  • 50 мл бяло вино
  • 1 люта чушка
  • 1 глава лук
  • сол
  • черен пипер
  • 200 грама бекон

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона и лука на ситно. Запържете първо лука в зехтин за няколко минути, след това добавете и бекона, както и лютата чушка, нарязана на много ситно. Пържете около 7-8 минути, докато беконът стане хрупкав.

Добавете бялото вино и увеличете силата на котлона, за да се изпари.

Извадете бекона и лука от тигана и добавете доматите. Подправете със сол и черен пипер. Оставете ги да врят около 10 минути, за да се сгъстят.

Междувременно сварете спагетите в подсолена вода.

След като спагетите са готови, изцедете ги от водата и ги прехвърлете в доматения сос, добавете бекона и лука, както и настърганото сирене.

Разбъркайте добре и сервирайте.

  • Опитвали ли сте спагети Аматричана?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 неща, които да не правите, когато търсите имот

Какво се крие зад недовършения роман на Труман Капоти?