Сладоледените десерти са страхотни за лятото! Едновременно са сладки и разхлаждащи. Мелбите и сладоледените торти са най-популярните летни десерти, но ако искате нещо по-различно и интересно, можете да опитате сладоледени такоси.
Сладоледените такоси са във формата на популярното мексиканско ястие, но вместо да се използват тортили и плънка от боб и месо, в тези сладки такоси „питката“ е сладка, а пълнежът е от сладолед и плодове.
Този десерт се приготвя много лесно, тъй като трябва да направите само черупките. Купете си сладолед по избор, с който да ги напълните и нарежете пресни плодове, например ягоди. Можете да полеете такосите с разтопен шоколад, за да станат още по-вкусни.
Сладоледените такоси могат да се направят и с гофрети. Единият вариант е да направите гофретите сами, ако имате гофретник вкъщи, а можете и да купите готови гофрети, които просто да загреете леко, за да приемат нужната форма. Ако изберете този вариант, десертът ви ще е готов буквално за 10 минути.
Ето как да приготвите сладоледени такоси:
Необходими продукти:
За „питката“:
- 2 яйца
- ½ ч. брашно
- 100 грама захар
- 60 мл прясно мляко
- 55-60 грама масло
- 1 ч.л. ванилия
За плънката:
- 400 мл ванилов сладолед
- 400 мл карамелен сладолед
- 400 мл шоколадов сладолед
- 7-8 ягоди
- шоколадов топинг за сладолед
- натрошени ядки по избор
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа, добавете захарта и разбъркайте.
Добавете прясното мляко, маслото, ванилията и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Накрая добавете брашното и отново разбъркайте.
Загрейте тиган за палачинки, добавете малко масло и когато се разтопи, добавете малко от готовата смес. Наклонете тигана, за да се разлее, подобно на палачинка.
Печете по 2-3 минути от всяка страна.
Веднага щом извадите готовата „питка“ от тигана, сложете я върху някакъв предмет с кръгла форма, за да пригодобие типичната за такосите извивка.
Оставете така около 10 минути.
Повторете същото с останалото тесто, след което сложете готовите тако черупки във фризера за около 20 минути.
Във всяка „питка“ сложете по една топка сладолед, 1-2 нарязани ягоди и поръсете с шоколадов топинг и ядки. Наредете ги върху хария за печене и ги сложете във фризера, за да стегнат.
Извадете такосите от фризера около 10 минути преди да ги сервирате.
-
Опитвали ли сте сладоледено тако?
-
Да
-
Не
-