Полентата е ястие, което се приготвя от царевично брашно. Наподобява качамак и мамалига, които са популярни у нас, но полентата е италианско ястие. В миналото била основната храна на бедните италиански селяни, а днес има много интересни рецепти с полента.
Ето как да приготвите вкусни скариди върху полента:
Необходими продукти:
- 500 грама почистени скариди
- ¼ ч. зехтин
- 1 ч. л. червен пипер
- сол
- черен пипер
- 2 ч. вода
- 2 ч. мляко
- 1 ч. царевично брашно
- 4 с. л. масло
- 1/2 ч. чедър
Начин на приготвяне:
Разбъркайте скаридите, зехтина, червения пипер, черния пипер и малко сол.
Сложете ги в загрят тиган и ги запържете за няколко минути.
В голяма тенджера загрейте водата и млякото. Оставете да заври и бавно добавете царевичното брашно, като разбърквате непрестанно.
Намалете силата на котлона и оставете полентата да се сгъсти. Разбърквайте от време на време. След 7-10 минути ще бъде достатъчно гъста.
Свалете от котлона и добавете маслото, чедъра и малко сол.
Разбъркайте добре и сервирайте.
-
Обичате ли полента?
-
Да
-
Не
-