in

Салморехо кордобес- испанска студена супа

Салморехо кордобес

Салморехо, известна още като „ardoria“ или „ardorío“, е традиционна испанска супа, която произхожда от Андалусия, Южна Испания.

Тази супа се сервира студена и се приготвя от домати, хляб, зехтин и чесън. Наподобява италианската супа Папа ал Помодоро, която се приготвя с почти същите съставки.

Обикновено се гарнира с нарязано варено яйце или нарязана на ситно испанска шунка Серано.

Хлябът, който се използва за приготвянето на супата се нарича pan de telera. Представлява плътен бял хляб с мека коричка. Важно е хлябът да бъде такъв, за да се постигне необходимата текстура и гъстота на супата.

На около 1 кг домати се слага 200 грама хляб и 100 мл зехтин, което прави супата кремообразна и богата.

Има най-различни вариации на тази супа. В някои рецепти например се слагат парченца риба тон, вместо шунка.

Вижте как да приготвите класическа студена супа Салморехо кордобес, която е страхотна за лятото:

Необходими продукти:

  • 200 грама бял хляб с мека кора
  • 1 кг домати Рома
  • 1 глава лук
  • ¼ ч.ч. винен оцет
  • 1½ ч.л. лимонов сок
  • 4 скилидки чесън
  • 1½ ч. зехтин
  • 100 грама шунка Серано или прошуто
  • 3 яйца
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Разтворете 1 лъжица сол в 2 чаши вода и натрошете хляба вътре, за да се накисне. Оставете го да престои около 30 минути, след което изстискайте водата.

Измийте и нарежете половината домати, лука и чесъна. Сложете зеленчуците в блендера, добавете оцета и лимоновия сок и блендирайте.

Постепенно в блендера добавете и половината от хляба.

Накрая добавете и половината от зехтина.

Прехвърлете тази смес в купа и повторете същото с останалите продукти.

Разбъркайте супата добре, ако е прекалено гъста, можете да добавите малко от водата, в която сте накиснали хляба. Подправете със сол и черен пипер и изстудете за около 2 часа в хладилника.

Сварете яйцата, като засечете около 10 минути след завирането на водата. Трябва да бъдат твърдо сварени за тази супа.

Сервирайте, като добавите по малко нарязано на ситно сварено яйце и малко нарязана шунка във всяка купа.

Loading

  • Опитвали ли сте тази испанска супа?

    Супа Салморехо
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Уелнес

Топ 5 уелнес тенденции за 2022г.

мозък

Можем ли да контролираме стареенето на нашия мозък