in

Салморехо кордобес- испанска студена супа

Салморехо кордобес

Салморехо, известна още като „ardoria“ или „ardorío“, е традиционна испанска супа, която произхожда от Андалусия, Южна Испания.

Тази супа се сервира студена и се приготвя от домати, хляб, зехтин и чесън. Наподобява италианската супа Папа ал Помодоро, която се приготвя с почти същите съставки.

Обикновено се гарнира с нарязано варено яйце или нарязана на ситно испанска шунка Серано.

Хлябът, който се използва за приготвянето на супата се нарича pan de telera. Представлява плътен бял хляб с мека коричка. Важно е хлябът да бъде такъв, за да се постигне необходимата текстура и гъстота на супата.

На около 1 кг домати се слага 200 грама хляб и 100 мл зехтин, което прави супата кремообразна и богата.

Има най-различни вариации на тази супа. В някои рецепти например се слагат парченца риба тон, вместо шунка.

Вижте как да приготвите класическа студена супа Салморехо кордобес, която е страхотна за лятото:

Необходими продукти:

  • 200 грама бял хляб с мека кора
  • 1 кг домати Рома
  • 1 глава лук
  • ¼ ч.ч. винен оцет
  • 1½ ч.л. лимонов сок
  • 4 скилидки чесън
  • 1½ ч. зехтин
  • 100 грама шунка Серано или прошуто
  • 3 яйца
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Разтворете 1 лъжица сол в 2 чаши вода и натрошете хляба вътре, за да се накисне. Оставете го да престои около 30 минути, след което изстискайте водата.

Измийте и нарежете половината домати, лука и чесъна. Сложете зеленчуците в блендера, добавете оцета и лимоновия сок и блендирайте.

Постепенно в блендера добавете и половината от хляба.

Накрая добавете и половината от зехтина.

Прехвърлете тази смес в купа и повторете същото с останалите продукти.

Разбъркайте супата добре, ако е прекалено гъста, можете да добавите малко от водата, в която сте накиснали хляба. Подправете със сол и черен пипер и изстудете за около 2 часа в хладилника.

Сварете яйцата, като засечете около 10 минути след завирането на водата. Трябва да бъдат твърдо сварени за тази супа.

Сервирайте, като добавите по малко нарязано на ситно сварено яйце и малко нарязана шунка във всяка купа.

  • Опитвали ли сте тази испанска супа?

    Супа Салморехо
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Уелнес

Топ 5 уелнес тенденции за 2022г.

мозък

Можем ли да контролираме стареенето на нашия мозък