Италианската кухня е пълна с всякакви вкусотии. Като започнем от пицата, минем през пастата и стигнем до вкусното ризото. Ризотото с морски дарове е перфектно допълнение към чаша студено бяло вино. Ризотото обикновено се приготвя с ориз арборио. Този ориз прави ястието по-кремообразно и богато.
Необходими продукти:
- 2 1/2 ч. зеленчуков бульон
- 1/3 ч. зехтин
- 3 с. л. масло
- 1 малка глава лук, нарязан на ситно
- 1 1/3 ч. ориз арборио
- 1/2 ч. ч. сухо бяло вино
- 8 броя миди
- 120 грама калмари
- 7-8 броя скариди
- 1/2 ч. белени домати
- 1/2 ч. нарязан магданоз
- 1/2 ч. л. чесън
- 1 с. л. бренди
- 1/2 ч. настърган пармезан
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
В малка тенджера загрейте бульона.
В голяма тенджера на умерен огън загрейте зехтина. Добавете 1 супена лъжица масло и лука и задушете, като разбърквате от време на време, до омекване, около 5 минути. Добавете ориза и бъркайте 1 минута, без да оставяте ориза или лука да придобият някакъв цвят.
Добавете виното и изчакайте, докато се абсорбира почти напълно. Добавете по-голямата част от бульона и оставете да къкри. Разбърквайте от време на време, докато оризът поеме малко от течността, около 8 минути.
Добавете всички морски дарове – миди, скариди, калмари, както и доматите. Гответе около 6-7 минути.
Свалете ризотото от котлона и добавете магданоза, чесъна, брендито, 1 с. л. зехтин, пармезана и останалите 2 супени лъжици масло. Разбъркайте добре, за да се освободят нишестетата и ризотото да стане кремообразно. Подправете на вкус със сол и черен пипер и сервирайте.
-
Обичате ли ризото?
-
Да
-
Не
-