Пролетта е все по-близо, въпреки студеното време. Съвсем естествено е с приближаването на по-топлите сезони да започнат да ни се хапват по-свежи храни.
Това зелено ризото съдържа много зеленчуци и е много вкусно.
След дългата зима, организмът ни има нужда от големи количества витамини, които не си е набавял през последните месеци, заради липсата на пресни плодове и зеленчуци.
Благодарение на аспрежите, зеления боб, тиквичките и останалите зеленчуци, това ястие съдържа сериозно количество витамини, както и сложни въглехидрати от ориза, които също са полезни, въпреки всеобщото възприятие, че въглехидратите ни вредят.
Ето как да приготвите това вкусно пролетно ризото:
Необходими продукти:
- 8 стръка аспержи
- 2 тиквички
- 400 грама зелен боб
- 4 с.л. зехтин
- 2 глави лук
- пресни подправки – босилек, магданоз
- 200 грама ориз „Арборио“
- 750 мл зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Нарежете и почистете зеленчуците- аспержите, тиквичките и зеления боб.
Задушете ги в бульона за около 10 минути.
След това ги извадете и прецедете бульона през цедка.
Запържете нарязания на ситно лук в зехтина.
След това добавете измития ориз и запържете и него за няколко минути.
Започнете да добавяте по малко бульона.
Добавяйте по около 1 ч.ч., изчаквайте оризът да поеме течността и пак добавяйте бульон.
След като сте добавили около половината бульон, добавете задушените зеленчуци.
След това продължете с бульона. Добавяйте бульон, докато оризът не спре да поема течност.
Щом сте добавили необходимото количество бульон, оставете ризотото да се готви до пълно омекване на ориза и зеленчуците.
Накрая добавете нарязаните свежи подправки, овкусете със сол и черен пипер.
-
Обичате ли зеленчукови ястия?
-
Да, много
-
Не, предпочитам да има месо
-