in

Ризото с аспержи, зелен боб и тиквички

Зеленчуково ризото

Пролетта е все по-близо, въпреки студеното време. Съвсем естествено е с приближаването на по-топлите сезони да започнат да ни се хапват по-свежи храни.

Това зелено ризото съдържа много зеленчуци и е много вкусно.

След дългата зима, организмът ни има нужда от големи количества витамини, които не си е набавял през последните месеци, заради липсата на пресни плодове и зеленчуци.

Благодарение на аспрежите, зеления боб, тиквичките и останалите зеленчуци, това ястие съдържа сериозно количество витамини, както и сложни въглехидрати от ориза, които също са полезни, въпреки всеобщото възприятие, че въглехидратите ни вредят.

Ето как да приготвите това вкусно пролетно ризото:

Необходими продукти:

  • 8 стръка аспержи
  • 2 тиквички
  • 400 грама зелен боб
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 глави лук
  • пресни подправки – босилек, магданоз
  • 200 грама ориз „Арборио“
  • 750 мл зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Нарежете и почистете зеленчуците- аспержите, тиквичките и зеления боб.

Задушете ги в бульона за около 10 минути.

След това ги извадете и прецедете бульона през цедка.

Запържете нарязания на ситно лук в зехтина.

След това добавете измития ориз и запържете и него за няколко минути.

Започнете да добавяте по малко бульона.

Добавяйте по около 1 ч.ч., изчаквайте оризът да поеме течността и пак добавяйте бульон.

След като сте добавили около половината бульон, добавете задушените зеленчуци.

След това продължете с бульона. Добавяйте бульон, докато оризът не спре да поема течност.

Щом сте добавили необходимото количество бульон, оставете ризотото да се готви до пълно омекване на ориза и зеленчуците.

Накрая добавете нарязаните свежи подправки, овкусете със сол и черен пипер.

  • Обичате ли зеленчукови ястия?

    Зеленчуци
    • Да, много
    • Не, предпочитам да има месо

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

въглехидрати

Не изключвайте въглехидратите от хранителния си режим

Акорди

Странстващите като дервиши светове на Георги Връбчев в „Акорди“