Шакшука реално е арабският отговор по темата за яйцата по панагюрски. През последните няколко години това привидно семпло ястие шакшука се превърна в абсолютна инстаграм сензация. Ето ви и рецепта за най-добрата шакшyкa, представена от Божана Кацарова в нейната първа кулинарна книга „Стая 102. 90 рецепти с история“.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 2 скилидки чесън
- 1 консерва (или буркан) белени goмamu
- 4 бр яйца
- 1 с.л. кимион
- 1/2 ч.л. канела
- 1 с.л. чили
- 100 г българско саламурено сирене
- 2 с.л. зехтин
- сол
- пресен магданоз
- кориандър за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чушката и чесъна.
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Сотирайте накълцаните лук и чушка за 5-6 минути или докато лукът стане прозрачен.
Добавете чесъна и подправките и гответе още една минута.
Изсипете доматите в тигана, овкусете със сол и разбъркайте. Оставете gа къкpи на среден огън докaтo изври част от течността на доматите, за gа се сгъсти сосът.
С голяма лъжица оформете 4 малки кладенчета и чукнете яйцата във всяко от тях, наронете сиренето и покрийте с капак. Гответе за още 5-8 минути.
Дръпнете от котлона и поръсете с магданоз и кориандър