Тя е Йоланта Делибозова-Йоли, чиито вълшебства в кухнята я превръщат в първия български кулинар със собствено предаване в 24 Kitchen. А сега поднася ново предизвикателство за любителите готвачи – книгата „Вкусно с Йоли II“. Споделяме с вас една от кулинарните й идеи:
Бисквити с моркови и кокос
Продукти:
ЗА 50–60 СЛАДКИ
• 1 яйце
• 150 г захар
• 100 г стопено масло
• 3 с.л. олио
• 4 сварени моркова, намачкани на пюре
• ванилия
• 1 ч.л. микс подправки: кардамон, карамфил, канела, индийско орехче, джинджифил
• 70 г кокосови стърготини
• 300 г брашно
• 1 равна ч.л. бакпулвер За глазурата:
• сок от 1 малка мандарина
• 4-5 с.л. пудра захар
Приготвяне:
В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото, олиото и прибавете морковеното пюре. Овкусете с ванилия и микса от подправки.
Сложете кокосовите стърготини и размесете. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера. Разбъркайте добре с лъжица или бъркалка.
Загрейте фурната на 175°с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжичка и сипете малки купчинки, като оставите разстояние помежду им. Изпечете сладките за около 15-20 минути до златисто.
За глазурата разбъркайте пудрата захар и сока от мандарина. Прибавяйте сока постепенно и преценете гъстотата според предпочитанията си. Глазурата трябва да е достатъчно гъста, за да се задържа по сладките, но и свободно да се разлива.
Покапете я върху бисквитите и след като изсъхне, гарнирайте със стружки настърган морков.