Едно от традиционните ястия за трапезата на Бъдни вечер са пълнените чушки. Важно е те да бъдат без месо, като в различните краища на България, хората ги пълнят с различни неща. Могат да бъдат с боб, ориз и други продукти. Тази рецепта е за пълнени чушки с ориз и булгур. Можете да използвате както пресни, така и сушени чушки.
Необходими продукти:
- около 10 чушки
- 200 грама булгур
- 200 грама ориз
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- сол
- черен пипер
- риган
- 700 мл зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Ако използвате сушени чушки, накиснете ги в топла вода, за да омекнат.
Ако използвате пресни, измийте ги и ги почистете от семената.
Запържете лука и моркова, нарязани на ситно, в олио или зехтин.
Добавете булгура и ориза и запъжете и тях за няколко минути.
Добавете бульона и оставете да ври, докато оризът и булгурът омекнат и поемат течността.
Напълнете чушките с готовата смес, наредете ги в тава и добавете 1 ч.ч. вода.
Печете на 180 градуса около 40 минути.
На 20-тата минута обърнете чушките, за да се запекат и от двете страни.
-
С боб или с ориз пълните чушките за Бъдни вечер?
-
С боб
-
С ориз
-