Картофите са сред любимите храни на много хора, особено през по-топлите месеци. Могат да се приготвят по хиляди начини, да бъдат основно ястие, да се сервират като гарнутура, да се пекат, варят, пържат и т.н. и както и да бъдат приготвени, винаги са ужасно вкусни.
Картофите са с високо съдържание на въглехидрати. Съдържат също белтъчини, минерали и витамини, включително витамин C.
Сега е сезонът на пресните картофи, които са с още по-високо съдържание на витамин C, много по-вкусни са и се готвят много по-бързо от старите картофи.
Ако искате да приговите много лека вечеря или имате нужда от гарнитура за някакъв вид месно ястие, вижте как да приготвите вкусни пълнени картофи с бекон и чедър. Можете да замените съставките за плънката, според вашите вкусове и предпочитания.
Необходими продукти:
- 6 големи картофа
- 6 с.л. масло
- ½ ч. заквасена сметана
- 5 филийки бекон, може и прошуто
- 2 ч. настърган Чедър
- 2 стръка зелен лук
- сол и черен пипер
- ½ ч.л. бял пипер
- ½ ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете картофите. Включете фурната на 180 градуса, за да загрява, докато приготвите картофите.
Надупчетете картофите с вилица от всички страни.
Оставете маслото леко да омекне и натрийте картофите с него. Идеята е максимално много от маслото да влезете в дупчиците, които сте направили с вилицата.
Сложете картофите върху хартия за печене и печете около 50 минути.
Когато са готови, ги извадете от фурната и оставете да се охладят за около 20 минути.
Направете прорез по дължина на картофа и издълбайте горната част така, че да освободите място за плънката.
Сложете това, което се издълбали от картофите в купа, добавете около 4 с.л. масло и разбийте добре.
Добавете сметаната, нарязания на ситно бекон, чедъра и подправките, без червения пипер.
Напълнете издълбаните картофи с тази смес, поръсете с червения пипер и ги върнете във фурната за 20-25 минути, до златисто.
Извадете от фурната и поръсете с нарязания на ситно лук.
-
Как обичате да хапвате картофите?
-
Печени
-
Пържени
-
Варени
-