in

ЕхаЕха ОМГОМГ

Най-отровните храни в света

Хубаво е да знаем повече за храните, които консумираме. Въпреки, че в повечето случай се вторачваме в калориите и мазнините, които съдържат, някои храни наистина могат да бъдат смъртоносни. Трудно е да се класифицират коя е по-отровна от другата. Със сигурност фугу е на първо място. Вижте 5 от най-опасните храни, които могат да причинят смърт:

Фугу

фугу

Рибата Фугу често се класифицира като най-отровната храна в света. Въпреки, че е деликатес в Япония, ако бъде приготвена неправилно, тя може да причини парализа или задушаване. Затова готвачите, които я приготвят в Япония, преминават през 3-годишно строго обучение. Рискът идва от невротоксин, открит в органите на рибата, особено в черния ѝ дроб, известен като тетродотоксин. В Япония има около 100 смъртни случая на година.

Гигантска жаба бик

гигантска жаба

Гигантската намибийска жаба бик е деликатес в Намибия. Често се консумира като празнично ястие, особено от племето „Овамбо“. Основният проблем с тази жаба се крие в токсина, наречен Oshiketakata, открит в младите екземпляри. Той може да причини болезнено уриниране, бъбречна недостатъчност и дори смърт. Безопасна е за ядене след „третия дъжд“ и по време на размножителния период. Те са с гигантски размери и ядат буквално всичко  – от плъхове до влечуги и други жаби.

Аки

аки

Когато плодът не е узрял, шушулките вътре съдържат отрова, наречена хипоглицин, но когато станат червени и се отворят естествено, плодът е напълно узрял и жълтите арили са безопасни за ядене. Семената обаче винаги са токсични, независимо от узряването. Аки причинява ямайска болест с повръщане, която може да доведе до смърт. Имало е етап, в който смъртността достигала 80%. Към днешна дата тя е много по-малка.

Казу Марзу

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casu Marzu (@world.record.casu.marzu)

Това е меко сирене от овче мляко от Сардиния, което се оставя да ферментира непокрито по време на процеса на зреене, така че мухите да могат да снасят яйцата си вътре в сиренето. Именно тези яйца са „виновни“ за ферментацията или по-точно личинките вътре. Проблемът е, че когато те са мъртви и се поглъщат, могат да причинят тежко заболяване, увреждайки чревните стени.

Казу Марзу е една от малкото храни, за която се препоръчва защита на очите. Сиренето е забранено в Италия и целия ЕС, но се продава на черен пазар.

Маниока

маниока

Маниоката е кореноплоден зеленчук, често срещан като тапиока, особено в САЩ. Коренът се отглежда главно в Африка и Южна Америка. Зеленчукът се използва за приготвяне на много неща, включително брашно, яхнии, пудинги и дори сок. Листата и корените са с високо съдържание на циановодород. Маниоката може да се яде, но само ако е правилно приготвена. Според СЗО в Африка 1 на всеки 5 души, които страдат от отравяне с маниока, умира.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Планиране пътуване

Как да планирате перфектното пътуване

Пълнени картофи

Пълнени картофи на фурна