За коледната трапеза няма точни правила. Може да се сервира класическа българска капама, свинско месо под различна форма или пълнена пуйка, което е взимствано от американските традиции. Въпреки че не е типично българско ястие, пълнената пуйка е вкусна, стига за цялото семейство, колкото и голямо да е то, и внася празнично настроение на трапезата.
Ето как да приготвите пълнена пуйка за Коледа:
Необходими продукти:
- 1 пуйка
- 50 грама масло
- 1 лимон
- 5 стръка розмарин
- 3 глави лук
- сол
За плънката:
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави лук
- 250 грама галета
- 125 грама ядки макадамия
- 100 грама сушени червени боровинки
- кората от 2 портокала и сокът от 1 портокал
- 2 яйца
За соса:
- 250 грама лук
- щипка кимион
- 1 с. л. какао
- 2 с. л. мед
- 1 с. л. брашно
- 250 мл червено вино
- 300 мл пуешки бульон
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете пуйката. Намажете я с маслото и поръсете обилно със сол. Поставете резените лимон и розмарина вътре в пуйката.
Разполовете главите лук и ги наредете в тавата. Сложете пуйката върху тях, увийте с фолио и печете на слаб огън около 3 часа.
За плънката запържете нарязания на ситно лук в зехтин. Добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте.
Изсипете плънката в тава и печете около 30 минути.
Извадете пуйката от тавата и добавете лука и кимиона. Запържете леко, след което добавете какаото, меда и брашното.
Добавете виното и бульона и оставете да ври, докато се сгъсти.
Напълнете пуйката с плънката, зашийте я стегнато с конец и печете още 20-30 минути, докато стане златиста.
Сервирайте със сос.
-
Правите ли пълнена пуйка за Коледа?
-
Да
-
Не
-