Остават точно 9 дни до Бъдни вечер, затова всеки ден до 24-ти ще ви предлагаме по една постна рецепта, подходяща за празничната трапеза. Започваме с едно от най-традиционните ястия – сармите. Можете да приготвите както зелеви, така и лозови сарми за празника, единственото условие е да са постни.
Ето как да приготвите вкусни сарми с кисело зеле и ориз:
Необходими продукти:
- 1 кисела зелка
- 400 грама ориз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 домата
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и моркова на ситно и ги запържете в олио.
Добавете ориза и запържете и него за 4-5 минути.
След това добавете 400 мл вода и малко червен пипер.
Добавете доматите, нарязани на малки кубчета.
Когато оризът поеме водата добавете всички останали подправки, както и нарязания на ситно магданоз.
Отрежете кочана на зелката. Сложете я във вряща вода за 5 минути, за да омекне.
Във всеки зелев лист сложете по 1-2 лъжици от плънката и загънете сармите.
Наредете сармите на дъното на голяма тенджера, а отгоре сложете чиния. Налейте вода и варете около 40 минути.
-
Лозови или зелеви сарми правите на Бъдни вечер?
-
Лозови
-
Зелеви
-