Днес е вторият ден от Великденските пости и е възможно вече да изпитвате затруднения с измислянето на ястия. Истината е, че има хиляди варианти за постни и много вкусни гозби, стига да развихрите въображението си.
Едно от най-лесните и вкусни ястия е пастата. Въпреки че има много варианти за зеленчукови рецепти, „Болонезе“ е сред най-вкусните сосове за паста. За щастие, има много интересен вариант за сос Болонезе без месо – с леща.
Ето как да приготвите тази вкусна постна паста:
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 стрък целина
- 5-6 скилидки чесън
- сол и черен пипер
- червен пипер
- 1 с.л. риган или мащерка
- ½ ч. доматена паста
- ¼ ч. червено вино
- 1¼ ч. червена леща
- 3 домата
- 3½ ч. зеленчуков бульон
- ¾ ч. орехи или пекани
- 2 ч.л. балсамов оцет
- 1 пакет спагети
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук в зехтина. Добавете целината, морковите и чесъна, също нарязани на ситно. Добавете и всички подправки- сол, черен пипер, червен пипер, риган.
Добавете доматеното пюре и червеното вино. Когато по-голямата част от виното се изпари, добавете и нарязаните на кубчета домати.
След няколко минути добавете измитата леща и нарязаните на ситно ядки.
Добавете и бульона и оставете да заври. Намалете силата на котлона и оставете да къкри, докато лещата се свари, около 20-25 минути.
Махнете капака, добавете балсамовия оцет и още подправки, ако е необходимо и гответе, докато течността се изпари и сосът се сгъсти.
Сварете пастата в подсолена вода за около 10 минути.
Комбинирайте спагетите и соса и сервирайте. Можете да добавите някакво веган сирене.
-
Какви сосове за паста предпочитате?
-
С доматен сос
-
Със сметана
-