Пиле с червено вино е лесна и вкусна рецепта, която може да приготвяте бързо и да я модифицирате по ваш вкус.
Необходими продукти:
- 200 грама бекон
- 400 мл. вода
- 12 бр. лук (малки глави)
- 30 гр. масло
- 1,4 кг пиле
- 400 мл. червено вино
- 200 гр. печурки
- подправки
- 1 скилидка чесън
- 3 супени лъжици брашно
- 400 мл. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. През това време нарежете бекона на лентички и го бланширайте в тенджера с вода за пет минути. Оставете да се отцеди върху кухненска хартия.
Отново кипвате водата, слагате лука и го задушавате за 2-3 минути. След това го отцеждате и го обелвате.
Разтопявате малко масло в тиган и в него запържвате лука и бекона, след което ги вадите. В останалото масло задушавате гъбите.
Отново загрявате масло и в него запържвате пилето, което предварително сте нарязали, след което го поставяте в тенджера. Добавяте чесън, мащерка, магданоз и други подправки по ваш вкус.
В друга тенджера слагате виното и го оставяте да кипне и да поври малко, след което го добавяте към пилето. Оставяте сместа да се задуши.
След това слагате във фурната за 20 минути. Добавяте бекона, гъбите и лука и връщате във фурната за още 15 минути. Накрая добавяте малко сол, черен пипер и магданоз по желание.