Години наред у нас се ширеше доста странното мнение, че една от любимите ми рецепти е „ретро“ и едва ли не препратка към ерата на „Балкантурист“. Нямам ясни спомени всъщност дали съм пробвала Пиле Киев преди промените през 1989-а у нас, но със сигурност си спомням колко често мои приятели си го поръчваха в Щатите.
Да, тази рецепта много отдавна е добила глобална популярност, а ако вярваме на някои кулинарни легенди – сегашният ѝ „вид“ датира от края на 19-и век. Което със сигурност ѝ придава винтидж очарование и я нарежда сред съкровищата в световното кулинарно наследство. А те, както знаем, никога не могат да бъдат демоде!
Причината точно сега да се сетим за Пиле Киев е и друга, разбира се. Събитията от последните дни насочиха погледите ни към Украйна и, без да влизам в геополитически разсъждения в рамките на този кулинарен текст, просто ще отбележа, че в случая предпочитам тази украинска рецепта пред най-божествените руски блини с хайвер…
Модификациите на Пиле Киев са безброй (включително има с пармезанова коричка), но сега ще ви предложа възможно най-опростения вариант – без да се налага да връзвате сложни рула, и с най-оптимизирано време за приготовление. (По-завъртените, класически варианти, може да откриете в дебелите готварски книги.)
И така, какво ви е необходимо за приготвянето на две щедри порции Пиле Киев в забързани, модерни условия?
Необходими продукти:
- 2 големи парчета пилешко филе (аз лично предпочитам едрите разфасовки на пиле Rosso – цитирам го за ориентир)
- Около 100 гр. масло (може да изберете и ароматизирано, според предпочитанията ви)
- 1-2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
- 1-2 скилидки чесън
- Сол и черен пипер
За панировката:
- 5-6 лъжици брашно
- 2 разбити яйца
- Галета (тя е класиката и ви съветвам да се спрете именно на галета, тъй като вариациите с корнфлейкс придават по-скоро усещането за храна от fast food верига)
- Олио за пържене
Маслото се оставя леко да омекне на стайна температура, след което към него се добавят магданозът, чесънът, солта и черният пипер на вкус. Аз лично предпочитам маслото да е ароматизирано с всевъзможни „мерудии“ – на пазара има много предложения, включително с провансалски билки, но и чисто масло е добър класически вариант. Чудесна идея е да подготвите сместа с маслото още от предишния ден.
Разрязвате пилешките гърди през средата и правите дълбок джоб, без обаче да пробивате месото – идеята е сокът от маслото да се „запечата“ вътре във филето. Пъхвате внимателно в джоба подготвеното масло, след което овалвате пилешките гърди последователно в брашното, яйцата и галетата – по традиционния начин.
Запържвате пилешките гърди по 1-2 минути от всяка страна, след което ги слагате в намаслена тавичка и ги пъхвате в предварително загрята на 200 градуса фурна. Обикновено 15 минути са достатъчни да допечете така подготвеното Пиле Киев, което със сигурност ще бъде сочно и вкусно, а целият ви дом ще ухае на масло и билки.
Остава да си пожелаем само мир и спокойствие, които са толкова необходими за любимия ни домашен уют…
-
Опитвали ли сте Пиле Киев?
-
Да
-
Не
-