in

Пиле Киев: вкусно и отново актуално

Пиле Киев

Години наред у нас се ширеше доста странното мнение, че една от любимите ми рецепти е „ретро“ и едва ли не препратка към ерата на „Балкантурист“. Нямам ясни спомени всъщност дали съм пробвала Пиле Киев преди промените през 1989-а у нас, но със сигурност си спомням колко често мои приятели си го поръчваха в Щатите.

Да, тази рецепта много отдавна е добила глобална популярност, а ако вярваме на някои кулинарни легенди – сегашният ѝ „вид“ датира от края на 19-и век. Което със сигурност ѝ придава винтидж очарование и я нарежда сред съкровищата в световното кулинарно наследство. А те, както знаем, никога не могат да бъдат демоде!

Причината точно сега да се сетим за Пиле Киев е и друга, разбира се. Събитията от последните дни насочиха погледите ни към Украйна и, без да влизам в геополитически разсъждения в рамките на този кулинарен текст, просто ще отбележа, че в случая предпочитам тази украинска рецепта пред най-божествените руски блини с хайвер…

Модификациите на Пиле Киев са безброй (включително има с пармезанова коричка), но сега ще ви предложа възможно най-опростения вариант – без да се налага да връзвате сложни рула, и с най-оптимизирано време за приготовление. (По-завъртените, класически варианти, може да откриете в дебелите готварски книги.)

И така, какво ви е необходимо за приготвянето на две щедри порции Пиле Киев в забързани, модерни условия?

Необходими продукти:

  • 2 големи парчета пилешко филе (аз лично предпочитам едрите разфасовки на пиле Rosso – цитирам го за ориентир)
  • Около 100 гр. масло (може да изберете и ароматизирано, според предпочитанията ви)
  • 1-2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер

За панировката:

  • 5-6 лъжици брашно
  • 2 разбити яйца
  • Галета (тя е класиката и ви съветвам да се спрете именно на галета, тъй като вариациите с корнфлейкс придават по-скоро усещането за храна от fast food верига)
  • Олио за пържене

Маслото се оставя леко да омекне на стайна температура, след което към него се добавят магданозът, чесънът, солта и черният пипер на вкус. Аз лично предпочитам маслото да е ароматизирано с всевъзможни „мерудии“ – на пазара има много предложения, включително с провансалски билки, но и чисто масло е добър класически вариант. Чудесна идея е да подготвите сместа с маслото още от предишния ден.

Разрязвате пилешките гърди през средата и правите дълбок джоб, без обаче да пробивате месото – идеята е сокът от маслото да се „запечата“ вътре във филето. Пъхвате внимателно в джоба подготвеното масло, след което овалвате пилешките гърди последователно в брашното, яйцата и галетата – по традиционния начин.

Запържвате пилешките гърди по 1-2 минути от всяка страна, след което ги слагате в намаслена тавичка и ги пъхвате в предварително загрята на 200 градуса фурна. Обикновено 15 минути са достатъчни да допечете така подготвеното Пиле Киев, което със сигурност ще бъде сочно и вкусно, а целият ви дом ще ухае на масло и билки.

Остава да си пожелаем само мир и спокойствие, които са толкова необходими за любимия ни домашен уют…

Loading

  • Опитвали ли сте Пиле Киев?

    Chicken Kiev, ukrainian cuisine. Chicken cutlets in breadcrumbs
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Майка Тереза

Майка Тереза: Не се нуждаем от оръжия и бомби. За да победим злото, трябват любов и състрадание

книги

„Човекът, който разхождаше книги“ – затрогващ роман за магията на приятелството и думите